Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Wubbo Poorta
Ook bekend als: Wubbo

Onstwedde, 23 januari 1918 - Javazee, 27 februari 1942

Wubbo wordt geboren op 23 januari 1918 in het Groningse Onstwedde als jongste telg van het gezin. Als gevolg van de economische depressie besluit de familie midden jaren dertig Groningen te verlaten en zich in Eindhoven te vestigen, waar de Philips-fabrieken werkgelegenheid en dus betere toekomstperspectieven bieden. Op jeugdige leeftijd gaat hij in dienst bij het keurkorps Mariniers van de Koninklijke Marine en wordt op 24-jarige leeftijd tot marinier 1e klasse bevorderd. Wubbo is in Nederlands-Indië als de Nederlandse regering in ballingschap Japan op 8 december 1941 de oorlog verklaart. Japan grijpt dit aan om de archipel, waar zij al langer hun zinnen op hadden gezet vanwege de immense voorraden grondstoffen en zijn geostrategische ligging, aan te vallen. Wubbo dient aan boord van Hr. Ms. De Ruyter, het vlaggenschip van schout-bij-nacht Karel Doorman dat wordt ingezet bij de verdediging van de Indische wateren. Op 13 februari 1942 vaart het schip in een geallieerd eskader van het American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM) het konvooi van de Japanse invasietroepen tegemoet. In plaats van het konvooi te treffen, raken de geallieerde schepen op 27 februari 1942 in gevecht met een ander Japans eskader. De Slag in de Javazee brandt los. De De Ruyter wordt tijdens de zeeslag getorpedeerd en gaat met 345 bemanningsleden ten onder. Wubbo is een van de slachtoffers; hij is 24 jaar geworden.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Wubbo wordt geboren op 23 januari 1918 in het Groningse Onstwedde als jongste telg van het gezin. Als gevolg van de economische depressie besluit de familie midden jaren dertig Groningen te verlaten en zich in Eindhoven te vestigen, waar de Philips-fabrieken werkgelegenheid en dus betere toekomstperspectieven bieden.

Op jeugdige leeftijd gaat hij in dienst bij het keurkorps Mariniers van de Koninklijke Marine en wordt op 24-jarige leeftijd tot marinier 1e klasse bevorderd.

Wubbo is in Nederlands-Indië als de Nederlandse regering in ballingschap Japan op 8 december 1941 de oorlog verklaart. Japan grijpt dit aan om de archipel, waar zij al langer hun zinnen op hadden gezet vanwege de immense voorraden grondstoffen en zijn geostrategische ligging, aan te vallen.

Wubbo dient aan boord van Hr. Ms. De Ruyter, het vlaggenschip van schout-bij-nacht Karel Doorman dat wordt ingezet bij de verdediging van de Indische wateren. Op 13 februari 1942 vaart het schip in een geallieerd eskader van het American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM) het konvooi van de Japanse invasietroepen tegemoet. In plaats van het konvooi te treffen, raken de geallieerde schepen op 27 februari 1942 in gevecht met een ander Japans eskader. De Slag in de Javazee brandt los. De De Ruyter wordt tijdens de zeeslag getorpedeerd en gaat met 345 bemanningsleden ten onder. Wubbo is een van de slachtoffers; hij is 24 jaar geworden.
(Bron: Brabantse Gesneuvelden)

Wubbo is op 18-07-1938 verhuisd naar het Oostplein in Rotterdam, zijn ouders woonden nog in Eindhoven.
(Bron: Nationaal Archief)

Hij wordt ook beschreven in het boek “Voor eeuwig in de oorlog” van Ben Damen, dat kan worden besteld door contact op te nemen met Ben Damen via benndamen@yahoo.com

Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Beroep (tijdens de oorlog)Marinier 1e klasse
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Wubbo Poorta

1942
27 februari 1942

Omgekomen in Javazee a/b Hr. Ms. De Ruyter

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Digitaal Monument Herinner U de namen

    Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September

Afbeelding van Wubbo Poorta

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Wubbo Poorta, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards