Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Jan de Rooij
Ook bekend als: Jan de Rooy, Jan, Jan Hendrik de Rooij, Jan II

Sprang, 20 augustus 1923 - Amsterdam, 6 januari 1945

Jan de Rooij, (Sprang, 20 augustus 1923 - Amsterdam, 6 januari 1945) was een verzetsdeelnemer. Hij was lid van de Groep André. Toen zijn zender werd opgespoord, waarmee hij de geallieerde strijdkrachten berichten doorgaf over de bezetter, werd De Rooij gearresteerd en op 6 januari 1945 te Amsterdam geëxecuteerd.

Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Jan sloot zich aan bij Groep André, een lokale verzetsorganisatie. Tijdens de bevrijding van Nederland werden twee spionnen met zender naar het land van Heusden en Altena gestuurd (line-crossers). Een van hen was De Rooij. De Rooij verbleef bij een bekende in Dussen en deed zich voor als boerenknecht. Op de zolder van de schuur van het boerenhuis werd de zender verborgen. Daarmee seinde hij gegevens van het Duitse front en de troepen door. Zo werd bevestigd dat er een grote troepenmacht werd samengesteld in het land van Heusden en kon hij de precieze locaties van de geschutstellingen doorgeven. Deze werden systematisch gebombardeerd. De Duitsers gingen daardoor op onderzoek uit. Ze vonden de boerderij en om het gezin te sparen gaf De Rooij zich aan. Hij werd gevangen gezet en naar Amsterdam gebracht. Daar bleef hij zwijgen onder verscheidene verhoren. Hij is op 6 januari 1945 gefusilleerd op 21 jarige leeftijd. Postuum is aan hem De Bronzen leeuw toegekend.

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Jan wordt geboren op 20 augustus 1923 in Sprang en werkt als arbeider in een schoenfabriek. Ten tijde van de Duitse bezettingsjaren is Jan aangesloten bij verzetsgroep André die met name in de Langstraat actief is. In de loop van september en oktober 1944 wordt het zuiden van Nederland bevrijd. Terwijl Langstraat is bevrijd, blijft het Land van Altena ten noorden van de Bergsche Maas bezet gebied. In deze streek en in de Biesbosch wordt het verzet met name actief om inlichtingen naar het zuiden te sturen, onderduikers over de grens te helpen en wapens te smokkelen. Op 4 december vertrekt Jan naar Dussen, waar hij bij een bekende verblijft en zich voordoet als boerenknecht. Op de zolder van de schuur van het boerenhuis verbergt hij een zender waarmee hij gegevens over Duitse troepenbewegingen doorseint naar het gemeentehuis in Capelle. Vandaaruit worden de inlichtingen naar de geallieerden doorgespeeld. Op Kerstavond 1944 stuurt Jan verontrustende informatie door over de vorming van een grote Duitse troepenmacht langs de grens met het bevrijde zuiden. Wat de geallieerden al langer hadden vermoed, wordt door Jan bevestigd: het Duitse leger staat op het punt om onder leiding van Luftwaffe-generaal Kurt Student een aanval op Antwerpen te lanceren via West-Brabant. De verrassingsaanval dient ter ondersteuning van het vanaf 16 december geopende Ardennen-offensief dat hetzelfde doel voor ogen heeft. Omdat Jan de precieze locaties van de geschutstellingen heeft doorgegeven, kunnen de geallieerden met doelgerichte bombardementen het verwachte offensief pareren. De Duitse verrassingsaanval is op voorhand mislukt. De Duitsers vermoeden dat ze verraden zijn en gaan op onderzoek uit. Ze vinden de verborgen zender en voeren de boerenfamilie af om hen te fusilleren. Als Jan dit te weten komt, geeft hij zichzelf vrijwillig aan om de familie vrij te krijgen. In plaats daarvan wordt Jan in gevangenschap afgevoerd naar Amsterdam en aan hardhandig verhoor onderworpen. Hij geeft echter geen namen prijs en wordt op 6 januari 1945 in Amsterdam gefusilleerd. Jan is 21 jaar geworden en wordt thuis in Sprang-Capelle begraven. Daar draagt sinds 1947 de plaatselijke scoutingvereniging zijn naam. Behalve een straat is er in Sprang ook een monument aan Jan gewijd.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Beroep (tijdens de oorlog)Arbeider schoenfabriek, Medewerker
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Jan de Rooij

1944
27 december 1944

Gearresteerd in Dussen ?

6 januari 1945

Omgekomen in Amsterdam

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Biografieën Tweede Wereldoorlog

    Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Meer over Jan de Rooij:

Afbeelding van Jan de Rooij

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Jan de Rooij, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards