Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Friederich Lucassen
Ook bekend als: Frederich

Emmerich, 12 maart 1918 - Eindhoven, 1 september 1944

Frederich wordt geboren op 12 maart 1918 in het Duitse Emmerich, direct tegen de Nederlandse grens. Op volwassen leeftijd vestigt hij zich in Eindhoven, waar hij werkzaam is bij Philips. Als hij halverwege 1943 tijdens de Duitse bezetting wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, weigert hij beslist te gaan en duikt onder in Eindhoven. Hij weet een jaar lang onopgemerkt te blijven. Op 19 september 1944 verlaat hij ondanks de risico’s voor even zijn schuilplaats. Juist dan lopen er enkele landwachters door dezelfde straat. Zij vermoeden aanvankelijk niets, maar Frederich schiet in paniek en probeert weg te vluchten, met het ongelukkige gevolg dat hij zich daardoor verdacht gedraagt en de aandacht van de landwachters op zich vestigt. De argwanende landwachters openen het vuur op hem en raken hem dodelijk. Frederich overlijdt ter plaatse op 26-jarige leeftijd en wordt op de rooms-katholieke begraafplaats St. Petrus te Eindhoven begraven. Hij laat een vrouw met twee minderjarige kinderen achter.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Frederich wordt geboren op 12 maart 1918 in het Duitse Emmerich, direct tegen de Nederlandse grens. Op volwassen leeftijd vestigt hij zich in Eindhoven, waar hij werkzaam is bij Philips. Als hij halverwege 1943 tijdens de Duitse bezetting wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, weigert hij beslist te gaan en duikt onder in Eindhoven. Hij weet een jaar lang onopgemerkt te blijven.

Op 19 september 1944 verlaat hij ondanks de risico’s voor even zijn schuilplaats. Juist dan lopen er enkele landwachters door dezelfde straat. Zij vermoeden aanvankelijk niets, maar Frederich schiet in paniek en probeert weg te vluchten, met het ongelukkige gevolg dat hij zich daardoor verdacht gedraagt en de aandacht van de landwachters op zich vestigt. De argwanende landwachters openen het vuur op hem en raken hem dodelijk. Frederich overlijdt ter plaatse op 26-jarige leeftijd en wordt op de rooms-katholieke begraafplaats St. Petrus te Eindhoven begraven. Hij laat een vrouw met twee minderjarige kinderen achter. Bron: Brabantse Gesneuvelden

Op de overlijdensakte staat zijn naam geschreven als Friedrich. Ook in de documenten van Arolson staat zijn naam als Friedrich net als op de Erelijst van de Gevallenen in Den Haag.
De familie schrijft zijn naam weer als Frederich op de begraafplaats.

Hij wordt ook beschreven in het boek “Voor eeuwig in de oorlog” van Ben Damen, dat kan worden besteld door contact op te nemen met Ben Damen via benndamen@yahoo.com

Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Thema’s
Beroep (tijdens de oorlog)Fabrieksarbeider, lid verzet
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Friederich Lucassen

1944
1 september 1944

Omgekomen in Eindhoven

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • Digitaal Monument Herinner U de namen

    Het Digitaal Monument "Herinner U de Namen" is een project van de Stichting 18 September, ter ere van de oorlogsslachtoffers uit Eindhoven en omgeving die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument heeft als doel de namen en verhalen van deze slachtoffers te bewaren en te eren door hun gegevens digitaal vast te leggen. Op de website zijn uitgebreide profielen te vinden die persoonlijke informatie en, indien beschikbaar, korte biografieën van de slachtoffers bevatten. De gemeenschap wordt aangemoedigd bij te dragen met verhalen, foto's en aanvullende informatie om het digitale archief te verrijken en de herinnering levend te houden voor toekomstige generaties.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • placeholder
    placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • placeholder

    Collectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis

    In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Archief

Afbeelding van Friederich Lucassen

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Friederich Lucassen, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards