Lolle Rondaan
Menaldum, 3 januari 1919 - Amsterdam, 16 februari 1944Rondaan was lid van de Knokploeg (KP) Sexbierum. Al in 1942 hield hij zich samen met zijn broer Piet Rondaan bezig met de verspreiding van illegale bladen en de verzorging van distributiekaarten voor onderduikers. Zijn plan in Beetgum en Beetgumermolen een verzetsgroep op te richten had tot zijn grote teleurstelling geen succes. Desgevraagd sloot hij zich aan bij een verzetsgroep onder leiding van Rients Westra uit Sexbierum en deed hij kort daarop mee aan gewapende overvallen. Vooral de overval op het bevolkingsregister in Sint Annaparochie was spectaculair. Na de overval op het gemeentehuis van het Bildt werd het complete bevolkingsregister verborgen achter de lambrisering van een slaapkamer van het ouderlijk huis. Op een later tijdstip werd het volledige register van het Bildt verbrand in de oven van bakkerij 'Het Nieuwe Leven' van bakker Sape Wouda te Beetgum. Na verraad door de collaborateur Frans Michon werd Lolle gearresteerd op 22 november 1943. Het Deutsche Kriegsgericht veroordeelde Rondaad tot de dood en daarna met de Friese verzetsstrijders Folkert Bergsma, Gerben Desiré Oswald en Gerrit Schuil gefusilleerd. Zijn naam staat vermeld op een glazen plaquette in de hal van het gemeentehuis van het Bildt te Sint Annaparochie.
Bron: Een Laatste Saluut
Het leven tijdens de oorlog van Lolle Rondaan
1943Gearresteerd in Sexbierum/"Liauckema-state"

Omgekomen in Overveen (nh)
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Een Laatste Saluut
Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Fries VerzetsmuseumStolpersteine App
De Stolpersteine App, ontwikkeld door Kyllian Warmerdam als onderdeel van zijn afstudeerproject aan Fontys ICT, is een digitale tool van de Stichting 18 September die de herinnering aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend houdt door locaties van Stolpersteine, kleine gedenktekens in trottoirs, te documenteren. Dankzij de recente koppeling met het Netwerk Oorlogsbronnen biedt de app nu gebruikers toegang tot een rijker scala aan historische gegevens en documenten, waardoor diepere inzichten in de levens van de slachtoffers worden verkregen. De app bevordert educatie en bewustwording door een completer historisch beeld te geven en maakt het eenvoudiger voor onderzoekers en geïnteresseerden om gedetailleerde informatie te vinden. De gemeenschap wordt aangemoedigd om bij te dragen aan de database door aanvullende informatie en bronnen te delen.
Aanbieder
Stichting 18 SeptemberGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Lolle Rondaan
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Lolle Rondaan, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl