Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Gerrit Bakker
Ook bekend als: Piet Stavast, Gerrit

Leeuwarden, 30 januari 1921 - Norg, 26 april 1945

Gerrit wordt geboren op 30 januari 1921 in Leeuwarden. Als laborant werkt hij in het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven, waar hij zich specialiseert in elektro- en radiotechniek.

Wanneer de zender van de Ordedienst in Groningen niet naar behoren functioneert, wordt Gerrit gevraagd een nieuwe te bouwen. Per trein brengt hij deze op een maandag naar het noorden. Door de stakingen op Dolle Dinsdag kan hij echter niet terugkeren en dus blijft Gerrit verbonden aan de zender tot deze eind september 1944 op non-actief wordt gezet.

Na een riskante en moeizame zoektocht vindt hij half oktober een nieuwe zendlocatie in de boerderij van Bene Roelof Westerdijk in het Groningse Uithuizermeeden. Van daar verzendt hij berichten naar het inlichtingenhoofdkwartier in Eindhoven en ontcijferd hij gecodeerde berichten. De Sicherheitsdienst komt echter achter de golflengte en lokaliseert de zender in Groningen. Op 6 februari 1945 wordt een inval gedaan op de boerderij, waarbij zowel Gerrit als Bene Roelof in het vuurgevecht gewond raken. Gerrit probeert te vluchten, maar wordt samen met Bene Roelof gevangengenomen. Een derde verzetsstrijder, Piet van Dijk, wordt ter plekke gedood.

Halverwege maart 1945 worden Gerrit en Bene Roelof, beide nog niet hersteld van hun verwondingen, naar het bosgebied Oosterduinen in het Drentse Norg gebracht en daar geëxecuteerd. Gerrit wordt liggend op een brancard doodgeschoten. Hij is 24 jaar geworden. Gerrit is postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste. Bron: Brabantse Gesneuvelden

Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Gerrit wordt geboren op 30 januari 1921 in Leeuwarden. Als laborant werkt hij in het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven, waar hij zich specialiseert in elektro- en radiotechniek. Wanneer de zender van de Ordedienst in Groningen niet naar behoren functioneert, wordt Gerrit gevraagd een nieuwe te bouwen. Per trein brengt hij deze op een maandag naar het noorden. Door de stakingen op Dolle Dinsdag kan hij echter niet terugkeren en dus blijft Gerrit verbonden aan de zender tot deze eind september 1944 op non-actief wordt gezet. Na een riskante en moeizame zoektocht vindt hij half oktober een nieuwe zendlocatie in de boerderij van Bene Roelof Westerdijk in het Groningse Uithuizermeeden. Van daar verzendt hij berichten naar het inlichtingenhoofdkwartier in Eindhoven en ontcijfert hij gecodeerde berichten. De Sicherheitsdienst komt echter achter de golflengte en lokaliseert de zender in Groningen. Op 6 februari 1945 wordt een inval gedaan op de boerderij, waarbij zowel Gerrit als Bene Roelof in het vuurgevecht gewond raken. Gerrit probeert te vluchten, maar wordt samen met Bene Roelof gevangengenomen. Een derde verzetsstrijder, Piet van Dijk, wordt ter plekke gedood. Halverwege maart 1945 worden Gerrit en Bene Roelof, beide nog niet hersteld van hun verwondingen, naar het bosgebied Oosterduinen in het Drentse Norg gebracht en daar geëxecuteerd. Gerrit wordt liggend op een brancard doodgeschoten. Hij is 24 jaar geworden. Zijn lichaam wordt op 11 april 1945 gevonden in een massagraf van Duitse gevangenen en op 24 april geïdentficeerd. Gerrit is postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Informatie: Naam op gedenkplaat Kerkbrink te Norg. J. Overduin, 28 april 2008. -Ongehuwd. Zoon van Lieuwe Bakker en Lijkeltje Wesbonk. Elektrotechnicus/radiotelegrafist bij Philips Nederland NV te Eindhoven. Ger. Bakker behoorde tot de OD. Hij werd gefusilleerd. Zijn stoffelijk overschot werd op 11 april 1945 geborgen in een verzamelgraf in de Roeghoorn, een deel van de Oosterduinen bij Norg. Herbegraven op 11 mei 1945 op de algemene begraafplaats te Middelstum, vak 4, rij 4, nr. 19.

Bron: Een Laatste Saluut

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Thema’s
Beroep (tijdens de oorlog)Ontwerper op het apparaten-laboratorium van Philips (Eindhoven)

Het leven tijdens de oorlog van Gerrit Bakker

1945
6 februari 1945

Gearresteerd in Uithuizermeeden/Boer Westerdijk

8 april 1945

Omgekomen in Norg

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Een Laatste Saluut

    Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Fries Verzetsmuseum
  • Verzetskaarten Groninger Archieven/OVCG

    Met behulp van interviews is veel informatie verzameld over Groningse verzetsmensen en vastgelegd op verzetskaarten. Deze bevatten de namen van ongeveer 6000 verzetsmensen, inclusief informatie over verzetsactiviteiten, contactpersonen, schuilnamen en informatie over arrestatie en gevangenschap.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen
  • Digitaal Monument Herinner U de namen

    Het Digitaal Monument "Herinner U de Namen" is een project van de Stichting 18 September, ter ere van de oorlogsslachtoffers uit Eindhoven en omgeving die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument heeft als doel de namen en verhalen van deze slachtoffers te bewaren en te eren door hun gegevens digitaal vast te leggen. Op de website zijn uitgebreide profielen te vinden die persoonlijke informatie en, indien beschikbaar, korte biografieën van de slachtoffers bevatten. De gemeenschap wordt aangemoedigd bij te dragen met verhalen, foto's en aanvullende informatie om het digitale archief te verrijken en de herinnering levend te houden voor toekomstige generaties.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Afbeelding van Gerrit Bakker

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Gerrit Bakker, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards