Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Arie Henk Verwoerd

Amsterdam, 12 augustus 1926 - Amsterdam, 12 maart 1945

In zijn ouderlijk huis was vanaf begin 1945 het hoofdkwartier gevestigd van de verzetsgroep Groep 2000. In maart 1945 moest Verwoerd tijdens een straatcontrole zijn persoonsbewijs (PB) laten zien. Een politieman zag meteen dat het geboortejaar op het PB was vervalst. Verwoerd had dit zelf veranderd om als ‘16-jarige’ niet te werk worden gesteld in Duitsland. Hij werd gearresteerd en verhoord in het Huis van Bewaring. Niet lang daarna werd zijn ouderlijk huis doorzocht, waarbij zijn ouders en 17-jarige zuster werden gearresteerd. Toen leden van Groep 2000 probeerden in het pand de codesleutel in veiligheid te brengen die toegang gaf tot een belangrijk register van de verzetsgroep, troffen zij onverwacht Duitsers aan. Onder hen een hoge SS-er. In een reflex schoot een van de Groep 2000-mannen hem neer. De bezetter nam deze moord hoog op en besloot 30 Todeskandidaten te fusilleren. Ook Verwoerd en zijn vader werden met 28 andere verzetsmensen op het Eerste Weteringplantsoen gefusilleerd.

Bron: Vereniging Scouting Nederland

Thema’s
Beroep (tijdens de oorlog)Lid verzet

Het leven tijdens de oorlog van Arie Henk Verwoerd

1945
12 maart 1945

Bekendmaking over Represailles en Moordaanslagen.

9 maart 1945

Gearresteerd in Amsterdam/op straat

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Scouts in de Oorlog

    In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Scouting Nederland
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Afbeelding van Arie Henk Verwoerd

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Arie Henk Verwoerd, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards