Tinus Steigstra
Holwerd, 28 augustus 1924 - locatie onbekend, 4 februari 1946Ongehuwd. Boerenknecht. Tinus is gearresteerd op 31 augustus 1943 op de Ternaarderweg in Holwerd, toen hij met zijn vader terugkeerde van werkzaamheden op een bouwland. Op het moment dat hij de Duitse overval zag aankomen, vluchtte Tinus de landerijen in, maar de Duitsers hadden hem snel te pakken. Hij werd overgebracht naar het huis van bewaring in Leeuwarden. Na veertien dagen arrest aldaar is hij naar het concentratiekamp Amersfoort getransporteerd en vervolgens naar Berlijn. In de Duitse hoofdstad probeerde hij te vluchten, maar ook ditmaal werd Tinus weer snel gepakt. Voor straf werd hij daarna ingedeeld bij een compagnie SS-Frontarbeiter, die achter het front werkzaamheden voor de Duitsers moesten uitvoeren. In Riga (Letland) werd hij door de oprukkende Russische troepen gevangengenomen en in een krijgsgevangenenkamp geplaatst. De aan dysenterie lijdende Tinus kreeg eind januari 1946 verlof om naar huis terug te keren, maar bezweek onderweg tijdens een treinreis in de omgeving van Orel. Van hem bestaat geen aanwijsbaar graf. Vermoedelijk is hij ergens aan de spoorweg bij Orel in een veldgraf ter aarde besteld. Zijn naam komt voor op een monument in het plantsoen tegenover het voormalige gemeentehuis van de niet meer bestaande gemeente Westdongeradeel.
Bron: Een Laatste Saluut
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Een Laatste Saluut
Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.
Aanbieder
Fries Verzetsmuseum
Afbeelding van Tinus Steigstra
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Tinus Steigstra, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl