Hermanus Johannes DomenieOok bekend als: Hermanus
Waalwijk, 26 november 1901 - Birma, Kp 83 (Apalon), 29 september 1943Hermanus wordt geboren op 26 november 1901 in Waalwijk en woont in Batavia. Hij is in militaire dienst bij het KNIL, waar hij de rang van sergeant bekleedt en wordt ingezet tijdens de Japanse inval in Nederlands-Indië. Na de capitulatie van het KNIL op Java op 8 maart 1942 wordt Hermanus krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië. Daar wordt hij als dwangarbeider ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Hermanus komt uiteindelijk terecht in het beruchte Birmese kamp Phadong, 80 kilometer van de Birmese eindhalte Thanbyuzayat. Vanwege de uitzonderlijk slechte levensomstandigheden die er heersen en hoge sterfaantallen staat het bekend als een van de ‘dodenkampen’ langs het spoor. Op 29 september 1943 bezwijkt Hermanus daar aan de gevolgen van mishandeling, ziekte en gebrekkige voeding, tijdens het maken van zeer lange dagen van extreem zwaar werk in het tropische klimaat. Hermanus is 41 jaar oud geworden.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Hermanus Johannes Domenie
1942Krijgsgevangen gemaakt in Chimahi
Gevangen in Java POW Camp
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Japanse Interneringskaarten KNIL en Marine
Het Japanse Informatiebureau voor krijgsgevangenen hield tijdens de Tweede Wereldoorlog informatie bij over krijgsgevangenen. De 46.979 interneringskaarten van KNIL militairen werden in 1955 overgedragen aan Nederland. Hierop is informatie te vinden over de militaire carrière, plaats en datum van krijgsgevangenneming en gevangenschap.
Aanbieder
Nationaal ArchiefGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingIn Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse Gesneuvelden
Afbeelding van Hermanus Johannes Domenie
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Hermanus Johannes Domenie, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl