Louis Albert LansdorpOok bekend als: Carlo, Loek
Semarang (Voormalig Ned. Indië), 15 juli 1921 - Arnhem, 5 september 1944Loek wordt geboren op 15 juli 1921 in Semarang op Java en woont in Tilburg. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet. Hij begint in Tilburg met het verstrekken van valse persoonsbewijzen aan onderduikers en de verspreiding van illegaal drukwerk. Uiteindelijk wil Loek meer doen en zoekt contact met René Norenburg, ook illegaal werker in Tilburg, die hem introduceert bij het verzet in Deurne. Daar ontvangt hij in het geheim training in het plegen van sabotage en aanslagen. Loek wordt lid van de knokploeg die op boerderij ‘De Zwarte Plak’ in het Limburgse America zijn hoofdkwartier heeft en houdt zich vandaaruit bezig met hulp aan neergestorte geallieerde piloten, het doorsnijden van Duitse telefoonkabels, het transport van wapens en munitie, spionage en het saboteren van treinstellen. Loek wordt ook lid van de Raad van Verzet, het koepelorgaan dat de verschillende verzetsgroepen in Nederland coördineert. Hij wijkt uit naar Utrecht en vervolgens naar Breda, waar hij een aanslag pleegt op de beruchte NSB’er Driessen die daarbij zwaargewond raakt. Hierna wordt Loek naar de Veluwe gezonden om een terrein voor wapendroppings te bewaken. Op 3 september 1944 onderneemt Loek in Putten een poging om de rector van het gymnasium van Alkmaar, dr. Jacob Hemelrijk te bevrijden, maar tijdens die actie wordt Loek na verraad gearresteerd. Twee dagen later, 5 september, wordt hij in Arnhem gefusilleerd. Loek is 23 jaar geworden. In 1954 wordt in de Tilburgse wijk Korvel een straat naar hem vernoemd.
Bron: Brabantse Gesneuvelden
Het leven tijdens de oorlog van Louis Albert Lansdorp
1944Gearresteerd in Putten
Omgekomen in Arnhem
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Oorlogsslachtoffers Tilburg
Regionaal Archief Tilburg geeft Tilburgse oorlogsslachtoffers een levensbeschrijving en gezicht.
Aanbieder
Regionaal Archief TilburgGevallenen '40-'45 database
De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.
Aanbieder
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en GenocidestudiesDatabase WO2 Documentatiegroep 40-45
De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.
Aanbieder
Documentatiegroep 40-45In Memoriam Brabantse gesneuvelden
Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.
Aanbieder
Brabantse GesneuveldenGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
Oorlogsgravenstichting
Afbeelding van Louis Albert Lansdorp
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Louis Albert Lansdorp, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl