Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Aladár Grünfeld

Budapest, 30 mei 1894 - Sobibor, 16 april 1943

Aladar Grünfeld wordt op 30 mei 1894 in Boedapest geboren. Hij is koopman van beroep en heeft een kledingzaak in de Rechtsestraat 14.
Op 23 mei 1935 opent hij in het pand Willemstraat 65 de zaak Grünfelds Kleeding Magazijn.
Hij woont in hetzelfde pand, samen met zijn moeder Amalia Grünfeld-Rost en met zijn zus Jolan Wiener-Grünfeld en haar vier kinderen. Zijn moeder, die de weduwe van Josef Hirs Grünfeld is, overlijdt op 27 december 1940 in Eindhoven.
De kledingzaak aan de Willemstraat wordt op 20 april 1943 opgeheven door de “Omnia Treuhandgesellschaft m.b.H.”, een instantie gevestigd in Praag. die zich tijdens de oorlog toelegt op de liquidatie van joodse winkels en bedrijven.
Op 31 maart 1943 worden Aladar Grünfeld en zijn zus Jolan Wiener-Grünfeld naar Westerbork gebracht. Op 13 april 1943 zijn zij op transport gesteld naar Sobibor. Daar zijn ze direct na aankomst op 16 april 1943 vermoord.

Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Aladár Grünfeld

1943
13 april 1943

Getransporteerd naar Sobibor

13 april 1943

Gevangen in Kamp Westerbork

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Westerbork Digitaal

    Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Nationale Database Vervolgingsslachtoffers

    Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Joods Monument
  • placeholder

    Stolpersteine App

    De Stolpersteine App, ontwikkeld door Kyllian Warmerdam als onderdeel van zijn afstudeerproject aan Fontys ICT, is een digitale tool van de Stichting 18 September die de herinnering aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend houdt door locaties van Stolpersteine, kleine gedenktekens in trottoirs, te documenteren. Dankzij de recente koppeling met het Netwerk Oorlogsbronnen biedt de app nu gebruikers toegang tot een rijker scala aan historische gegevens en documenten, waardoor diepere inzichten in de levens van de slachtoffers worden verkregen. De app bevordert educatie en bewustwording door een completer historisch beeld te geven en maakt het eenvoudiger voor onderzoekers en geïnteresseerden om gedetailleerde informatie te vinden. De gemeenschap wordt aangemoedigd om bij te dragen aan de database door aanvullende informatie en bronnen te delen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • Digitaal Monument Herinner U de namen

    Het Digitaal Monument "Herinner U de Namen" is een project van de Stichting 18 September, ter ere van de oorlogsslachtoffers uit Eindhoven en omgeving die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument heeft als doel de namen en verhalen van deze slachtoffers te bewaren en te eren door hun gegevens digitaal vast te leggen. Op de website zijn uitgebreide profielen te vinden die persoonlijke informatie en, indien beschikbaar, korte biografieën van de slachtoffers bevatten. De gemeenschap wordt aangemoedigd bij te dragen met verhalen, foto's en aanvullende informatie om het digitale archief te verrijken en de herinnering levend te houden voor toekomstige generaties.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September

Afbeelding van Aladár Grünfeld

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Aladár Grünfeld, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards