Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Elly Julia Heller-Friedmann

Berlijn, 17 oktober 1885 - Auschwitz, 7 oktober 1942

Dr. Arnold Heller is de redacteur van het tijdschrift van de Verein Deutscher Ingenieure. Hij schrijft in 1912 het eerste tekstboek over de constructie van autos, getiteld: Motorwagenbau: Motorwagen und Fahrzeugmaschinen für flüssigen Brennstof.

Hij trouwt met Elly Julia Friedmann, op 17 oktober 1885 in Berlijn geboren. Elly en Arnold krijgen drie zonen. De oudste, Rudi, sterft als kind. Op 1 september 1910 wordt in Berlijn de tweeling Gerhard en Fritz geboren. Gerhard komt in 1936 naar Eindhoven en werkt als natuurkundige bij Philips. Zijn moeder Elly Julia komt in 1939 naar Eindhoven. Haar man Arnold is inmiddels overleden. In december 1940 verhuist zij naar Amsterdam. Ze woont onder andere in pension Rosenberg-Loepert in de Leonardostraat. Het is onbekend wanneer zij vanuit Amsterdam naar Westerbork gedeporteerd is. Volgens haar schoonzus zit zij enige tijd in concentratiekamp Ravensbrück ten noorden van Berlijn. Elly Juli Heller-Friedmann wordt op 7 oktober 1942 in Auschwitz vermoord.

Tijdens de oorlog maakt Gerhard deel uit van het Philips-Kommando in kamp Vught. Samen met de overige medewerkers van het Phihps-Kommando wordt hij op 3 juni 1944 naar Auschwitz gedeporteerd. Gerhard Heller wordt op 25 april 1945 in Dörnau vermoord. Zijn tweelingbroer Fritz vlucht naar Engeland.

Haar naam staat op de Stolperstein geschreven als Friedmann.

Bron: Herinner U de namen, Stichting 18 September.

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Thema’s

Het leven tijdens de oorlog van Elly Julia Heller-Friedmann

1942
15 mei 1942

Gevangen in het Oranjehotel

7 oktober 1942

Omgekomen in Auschwitz

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Namenregister Het Oranjehotel

    In het Digitale Namenregister Oranjehotel verzamelt Nationaal Monument Oranjehotel de namen en gegevens van mensen die tussen 1940-1945 in de Scheveningse gevangenis hebben gezeten.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Oranjehotel
  • placeholder
    placeholder

    Joodsche Raad Cartotheek

    De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Arolsen Archives
  • Struikelstenengids

    Stichting 18 September maakt de fysieke Stolpersteine digitaal toegankelijk. Ze zijn in een database gezet en worden vanuit daar gekoppeld aan de personen op Oorlogsbronnen.nl.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • Nationale Database Vervolgingsslachtoffers

    Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Joods Monument
  • Digitaal Monument Herinner U de namen

    Stichting 18 September verzamelde namen van oorlogsslachtoffers in en uit Eindhoven.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting 18 September
  • Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Westerbork Digitaal

    Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Afbeelding van Elly Julia Heller-Friedmann

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Elly Julia Heller-Friedmann, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards