Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Lambertus van Lee
Ook bekend als: Bert

Geffen, 20 juli 1906 - Neustadt (Duitsland), 3 mei 1945

Bert wordt geboren op 20 juli 1906 in Geffen als zesde in een gezin met twaalf kinderen. Al op jonge leeftijd gaat hij werken als fabrieksarbeider in Oss. Daar leert hij de Geffense Christina (Stientje) van Rooij kennen. Ze trouwen in 1928, nadat blijkt dat Stientje zwanger is. Tijdens de crisis van de jaren dertig wordt Bert in het kader van de werkverschaffing voorwerker bij de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij in Noord-Limburg, waarvoor hij naar Panningen verhuist en gaat werken aan de ontginning van het Peelgebied. Tijdens de Duitse bezetting zet Bert zich vanaf 1943 in voor de hulpverlening aan onderduikers in en rond Helden. Voor de verzetsgroep Landelijke Organisatie (LO) Helden helpt hij bovendien mee aan het vervalsen van persoonsbewijzen. Uiteindelijk krijgen de Duitsers lucht van het verzetswerk in Noord-Limburg, mede omdat de onderduikers onvoorzichtig zijn. Bert wordt op 17 mei 1944 gearresteerd en vastgezet in Roermond. Via kamp Amersfoort wordt hij naar Meppen-Versen in Noord-Duitsland gebracht, een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Vanwege het naderen van het Britse leger in april 1945, worden de gevangenen van Meppen-Versen door de Duitsers naar Neuengamme gedeporteerd. In de laatste dagen van april 1945 volgt de evacuatie van Neuengamme zelf. Duizenden gevangenen worden ingescheept op de vrachtschepen S.S. Deutschland en S.S. Thielbek en het cruiseschip S.S. Cap Arcona. Zij die niet meer aan boord kunnen worden geladen, worden op het strand vermoord. Op 3 mei 1945 varen de schepen voor de oprukkende geallieerden uit de Lübecker Bocht op, maar worden door Britse vliegtuigen onderschept en gebombardeerd, niet wetende dat de schepen vol gevangenen zitten. De meesten sterven in de vlammenzee aan boord van de Cap Arcona, de rest verdrinkt of wordt in het water doodgeschoten door geallieerde vliegtuigen die hen aanzien voor Duitsers. De meeste SS-bewakers weten de reddingsboten te bereiken en schieten vanuit de sloepen op de gevangenen die in het water vechten voor hun leven. Alles bij elkaar komen er 5000 slachtoffers om bij het zinken van de Cap Arcona en nog eens 2000 aan boord van de Thielbek (de Deutschland zinkt zonder dodelijke slachtoffers). Het is daarmee een van de grootste scheepsrampen van de Tweede Wereldoorlog. Bert is een van de slachtoffers die aan boord of in het water is omgekomen. Hij is 38 jaar geworden.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Woonplaats (tijdens de oorlog)
Beroep (tijdens de oorlog)uitvoerder Heidemij., Opzichter, Uitvoerder, lid verzet, Mijnbaas / UitvoerderNedHeideMij
Andere foto’s

Het leven tijdens de oorlog van Lambertus van Lee

1944
17 mei 1944

Gearresteerd in Helden

8 juni 1944

Gevangen in Kamp Amersfoort

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • placeholder

    In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Digitaal Monument Kamp Neuengamme

    De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting Vriendenkring Neuengamme
  • Namenlijst Kamp Amersfoort

    Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Kamp Amersfoort
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • Cap Arcona

    Bekijk de bron
  • placeholder

    Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Administratie Kamp Amersfoort

    De kampadministratie van Kamp Amersfoort is (deels) bewaard gebleven en is digitaal beschikbaar via Arolsen Archives. Het gaat om administratie over de registratie van gevangenen, ziekte, geld en transport. Later zijn er ook documenten aan toegevoegd: de envelop van de International Tracing Service, de voorganger van Arolsen Archives, en kaartjes geschreven in het Nederlands.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Arolsen Archives

Afbeelding van Lambertus van Lee

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Lambertus van Lee, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards