Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Cor Moedt
Ook bekend als: Cor, Christianus Stephanus Cornelis Moedt

Helmond, 26 december 1921 - Neuengamme, 22 januari 1943

Christianus Stephanus Cornelis (Cor) Moedt (Helmond, 26 december 1921 - Neuengamme, 22 januari 1943) was een kantoorbediende en ondernam een poging tijdens de bezetting naar Engeland te varen. Hij werd ontdekt en de grens weer overgezet. Daarna legde Moedt zich toe op sabotageacties en zochten openlijk de confrontatie met de NSB. Medio 1942 werd Moedt opgepakt. Na internering in onder andere Kamp Haaren en Kamp Amersfoort werd Moedt te Neuengamme geëxecuteerd.

Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Cor wordt geboren op 26 december 1921 in Helmond als jongste zoon van politieagent Antonie Moedt en Hendrika van den Akker. Hij is werkzaam als kantoorbediende. Cor heeft een enorme hekel aan de Duitse bezetters. Voor hem is de maat vol als ze zijn vader met een schot in zijn schouder hebben verwond. Samen met kameraad Antoon Verberne probeert hij naar het Verenigd Koninkrijk uit te wijken, maar hun poging mislukt in Antwerpen, van waar de gendarmerie hen weer over de grens zet naar Nederland. Vanaf dat ogenblik plegen Cor en Antoon, soms samen met Pietje Otgens, in en rond Helmond allerlei vormen van sabotage en anti-Duits geweld. Kabels worden doorgesneden, telefoonlijnen opgerold, tankwagens in brand gestoken, bij huizen van NSB’ers de ruiten ingegooid en militair materieel gestolen. Met plaatselijke NSB’ers gaan ze openlijk op de vuist. Medio 1942 hebben de Duitsers er genoeg van en pakken het duo afzonderlijk van elkaar op. Via de marechausseekazerne aan de Molenstraat worden naar het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch gebracht. Enkele dagen later worden ze binnengebracht in de SD-Polizeigefängnis in Haaren. Vanuit Haaren worden Cor en Antoon naar kamp Amersfoort gebracht, in aanloop naar hun veroordeling in Utrecht. Antoon wordt tot twaalf jaar tuchthuis veroordeeld, maar Cor hoort de doodstraf tegen zich eisen. Op 19 december 1942 worden ze samen met veertig anderen naar Neuengamme gedeporteerd. Op 22 januari 1943 staan ze samen bij de poort te wachten op een Arbeitskommando, als dan de kampcommandant arriveert. Hij pakt Cors identiteitsplaatje vast, leest zijn nummer op en laat hem ogenblikkelijk, voor Antoons ogen, met mitrailleurs om het leven brengen. Cor is 21 jaar geworden. Tot zijn overlijden in 2003 zou Antoon de dood van Cor met zich meedragen.

Bron: Brabantse Gesneuvelden

Beroep (tijdens de oorlog)Kantoorbediende, Kantooremployé, Kantoorbediende, lid verzet

Het leven tijdens de oorlog van Cor Moedt

1942
30 juni 1942

Gearresteerd in Helmond

18 december 1942

Gevangen in Amersfoort

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Biografieën Tweede Wereldoorlog

    Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
  • placeholder

    Collectie Arbeidsinzet (toegang 2.19.323) van het Nederlandse Rode Kruis

    In deze collectie zitten personen die in het kader van de arbeidsinzet gedwongen of vrijwillig in Duitsland werkten, maar ook mannen, vrouwen en kinderen die om een andere reden tijdens of vlak na de oorlog in Duitsland waren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om concentratiekampgevangenen, maar ook collaborateurs.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Archief
  • Namenlijst Kamp Amersfoort

    Een namenlijst van 31.308 personen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort. De lijst is samengesteld door Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Nationaal Monument Kamp Amersfoort
  • Geregistreerde oorlogsslachtoffers

    180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Oorlogsgravenstichting
  • Digitaal Monument Kamp Neuengamme

    De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting een digitaal namenmonument gemaakt voor de Nederlandse slachtoffers van Kamp Neuengamme en de bijbehorende buitenkampen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting Vriendenkring Neuengamme
  • In Memoriam Brabantse gesneuvelden

    Een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Brabantse Gesneuvelden
  • Collectie Rode Kruiskaarten

    De verzameling Rode Kruiskaarten komt voort uit het kaartsysteem dat het Rode Kruis gebruikte om gegevens over vermiste personen bij te houden. De bijna 11.000 kaarten waarop een overlijden en/of een plaats van begraven staat vermeld, zijn in de jaren zestig overgedragen aan het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Deze kaarten zijn met vrijwilligers gecrowdsourced en daarna aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  • placeholder

    Collectie Duitse Overlijdensakten

    Duitse overlijdensakten zijn afschriften van akte van overlijdens van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen of vrijwillig in Duitsland verbleven. Na de oorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren deze afschriften opgesteld in opdracht van de geallieerden. Naast persoonsgegevens is soms ook informatie over beroep, religie en doodsoorzaak te vinden.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
  • Gevallenen '40-'45 database

    De Gevallenen 40-45 Database is een aanvulling op de Erelijst van Gevallenen 40-45. De Erelijst een boek, maar de Database is een digitale lijst die constant wordt aangevuld en gecorrigeerd door het NIOD. De database gevallenen 40-45 is aangesloten op Oorlogsbronnen.

    Aanbieder
    NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Afbeelding van Cor Moedt

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Cor Moedt, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards