Peter van PelsOok bekend als: Peter Aron van Pels
Osnabrück, 8 november 1926 - Mauthausen, 10 mei 1945Peter Aron van Pels (Osnabrück, 8 november 1926 - Mauthausen, 10 mei 1945) was een Duits-Nederlandse scholier en is vooral bekend geworden door zijn relatie met Anne Frank tijdens zijn onderduik in Het Achterhuis. In 1937 besluiten zijn ouders met hem naar Nederland te vluchten en tijdens de bezetting duiken zij onder in Het Achterhuis. Na de arrestatie op 4 augustus 1944 komt Peter van Pels via interneringen in de Weteringschans, Westerbork, Auschwitz, Mauthausen en Melk enkele dagen na de bevrijding van Mauthausen om het leven door zijn sterk verzwakte toestand.
Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl
Peter van Pels werd geboren op 8 november 1926 in Osnabrück (Duitsland). Zijn ouders waren Hermann van Pels en Auguste van Pels-Röttgen. Hij was enig kind. Hij groeide op in Osnabrück en kwam in 1937 met zijn ouders naar Amsterdam. Er is weinig bekend over welke scholen Peter in Nederland bezocht. Volgens een oud-klasgenoot zat hij op de MULO in Diezestraat. Het is waarschijnlijk na de segregatie van het onderwijs dat Peter een technische beroepsopleiding ging volgen. Hij leerde onder meer meubels bekleden. In het kamp Mauthausen zou hij later dan ook geregistreerd worden als meubelmaker. In tegenstelling tot Anne, die Moortje bij de buren onderbracht, nam Peter zijn kat Mouschi mee naar het Achterhuis. Hij deed in het Achterhuis de meeste timmerklusjes, en hij sjouwde de aardappelen naar boven. Volgens Anne wou Peter na de oorlog naar Indonesië om daar op de plantages te leven. Wat er over Peter uit deze periode bekend is, komt voornamelijk uit het dagboek van Anne. Alleen Otto Frank en Miep Gies hebben in later jaren hier nog iets over gezegd. Na de arrestatie op 4 augustus 1944 kwam Peter via Westerbork in Auschwitz terecht. Hij ontmoette hier Max Stoppelman, de zoon van Jan en Mieps hospita. Stoppelman nam Peter onder zijn hoede. Volgens Otto Frank was Peter er getuige van dat zijn vader na een tussentijdse selectie werd afgevoerd om ter dood te worden gebracht. In januari 1945 ontruimden de Duitsers het kamp. Otto Frank drong er bij Peter op aan dat hij zich verborg, en niet met de evacuatie, later betiteld als ‘dodenmarsen’, meeging. Peter vertrok toch, en kwam op 25 januari in Mauthausen aan. Hij verrichtte nog werk, onder meer in Aussenlager Melk, alvorens in het Sanitätslager van het hoofdkamp terecht te komen. Er bestaat wat onduidelijkheid over de precieze overlijdensdatum van Peter. Een lijst die de Amerikanen bij de bevrijding van het kamp opstelden houdt het op 5 mei 1945. Volgens een andere lijst opgemaakt na de bevrijding van Mauthausen is Peter van Pels overleden op 10 mei 1945. Peter werd 18 jaar.
Bron: https://research.annefrank.org/nl/personen/d25d3c8e-2ad8-492e-bbcf-d06da70e3e42/
Peter zat samen met Anne Frank in het Achterhuis ondergedoken. Nadat ze verraden zijn komt hij terecht in concentratiekamp Auschwitz. Als het Sovjetleger nadert, besluit de nazi-leiding om Auschwitz te ontruimen. Alle gevangenen die nog kunnen lopen, moeten mee. Na een barre tocht komt Peter met andere gevangenen aan in concentratiekamp Mauthausen. De zware dwangarbeid in de mijn van het buitenkamp Melk eist zijn tol. Peter wordt ziek en belandt in de ziekenbarak. Het kamp wordt op 5 mei 1945 bevrijd door Amerikaanse legereenheden. Volgens een lijst die het medisch personeel bijhoudt, sterft Peter van Pels op 10 mei 1945, vijf dagen na de bevrijding van het kamp. Hij is dan 18 jaar oud.
Bron: Vereniging Scouting Nederland
Het leven tijdens de oorlog van Peter van Pels
1944Gevangen In Hoofdkantoor Sicherheitsdienst, Euterpestraat (Amsterdam)

Gevangen In Gevangenis Weteringschans
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Personen en gebeurtenissen
Stichting WO2Net verzamelt data op basis van aanvullingen van bezoekers van Oorlogsbronnen.nl, onderzoekers en eigen onderzoek.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlBiografieën Tweede Wereldoorlog
Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
Aanbieder
Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nlJoodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentScouts in de Oorlog
In 2019 is het verhalenproject Scouting in de Oorlog gestart met het doel om 75 verhalen over scouts en de Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. Eind 2023 bevatte het project een verzameling van 2750 verhalen en het wordt nog steeds aangevuld.
Aanbieder
Scouting NederlandGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingAnne Frank Kennisbank
De Anne Frank Kennisbank bevat informatie over Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers, onderduikgevers en andere personen uit haar omgeving.
Aanbieder
Anne Frank StichtingWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Meer over Peter van Pels:
Afbeelding van Peter van Pels
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Peter van Pels, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl