Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Pieter Gerke Oberman
Ook bekend als: Piet Oberman, Piet Kramer

Dantumawoude, 31 juli 1908 - Dokkum, 14 november 1972

Pieter Gerke Oberman (Dantumawoude, 31 juli 1908 - Dokkum, 14 november 1972) was een verzetsman en het brein achter de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden. Hij was actief in het Dokkumse verzet en volgde Krijn van der Helm op als leider van de KP-Friesland. Hij stond bekend onder de schuilnaam Piet Kramer.

Bron: Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

De leider van de kraak -Er werd niets aan het toeval overgelaten. Er was geen muur in de gevangenis of ik wist hoe dik zij was, hoe hoog zij was. Geen dak waarvan ik niet wist wat onder de pannen zat en wat daar weer onder zat. Er was geen deur welke wij door moesten en geen cel die open moest worden gemaakt waarvan ik geen goed werkende sleutel had. Van elke bewaker wist ik zijn levensloop, zijn gezinsleven, zijn betrouwbaarheid en zijn dienstrooster. Van elke cel wist ik praktisch welke gevangenen er in thuis hoorden, hun illegale verleden, enzovoort. -Piet Oberman

Bron: Een Laatste Saluut

Beroep (tijdens de oorlog)Eigenaar Houthandel, Houthandelaar, Verzetsstrijder

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • placeholder

    Onderduikers inschrijvingen - Alle Friezen

    In de eerste weken na de bevrijding worden opgedoken onderduikers in geregistreerd op zogenaamde onderduikkaarten bij bureaus van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Een deel van de Friese administratie is bewaard gebleven.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Tresoar
  • Database WO2 Documentatiegroep 40-45

    De documentatiegroep 40-45 heeft een database met ruim 50.000 personen, waaronder militairen en verzetsmensen. De data is afkomstig uit openbare bronnen.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Documentatiegroep 40-45
  • Een Laatste Saluut

    Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Fries Verzetsmuseum
  • placeholder

    Biografieën Tweede Wereldoorlog

    Stichting WO2NET schrijft biografieën over personen betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Stichting WO2Net | Oorlogsbronnen.nl

Afbeelding van Pieter Gerke Oberman

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Pieter Gerke Oberman, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards