Martha van den Berg
Amsterdam, 29 januari 1929 - Voorburg, 19 juli 2013Martha van den Berg groeide op met een oudere broer en twee jongere zussen. Ze bezocht van 16 augustus 1935 tot 12 juli 1941 de Zesde Montessorischool. In 1939 was Martha aanwezig op de tiende verjaardag van Anne Frank. Met Anne, Kitty Egyedi, Mary Bos, Iet Swillens, Lucie van Dijk, Hanneli Goslar, Juultje Ketellapper en Sanne Ledermann staat ze op een foto die op 12 juni 1939 op het Merwedeplein is gemaakt. Terwijl Anne na de zomer van 1941 naar het Joods Lyceum ging, ging de niet-Joodse Martha naar het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes en verloren de meisjes elkaar uit het oog. Martha en haar familie woonden tot het eind van de oorlog op het Olympiaplein. Daar kwamen ze de Hongerwinter door. Toen zij tijdens de oorlogsjaren thuis zat vanwege een zusje met difterie kreeg ze van haar natuurkundelerares een populairwetenschappelijk natuurkundeboek. Dat stimuleerde haar om na het Meisjeslyceum natuurkunde te gaan studeren. Ze trouwde op 14 januari 1956 met scheikundige Pieter Schenck, die ze tijdens haar studie had ontmoet. Ze kregen twee zonen en acht kleinkinderen. Martha werkte een aantal jaren als docent natuurkunde op een lyceum en enige tijd op de Sterrenwacht in Leiden. Bron persoonsgegevens. Adres: Westerscheldeplein 15hs, Amsterdam.
Bron: https://research.annefrank.org/nl/personen/781ffb48-c76e-4a7d-8d5c-46d938ad4f0a/
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Anne Frank Kennisbank
De Anne Frank Kennisbank bevat informatie over Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers, onderduikgevers en andere personen uit haar omgeving.
Aanbieder
Anne Frank Stichting
Afbeelding van Martha van den Berg
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Martha van den Berg, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl