Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Maaijke Taekema

locatie onbekend, 1 januari 1919 - locatie onbekend, datum onbekend

Ritske en Maaijke Tel, die een boerderij hadden in Friesland met een grote schuur erbij, hebben Shlomo de Haas gered, die in gevaarlijke tijden bij hen onderdook. De Haas was begin 1944 bij de Tels terechtgekomen via het verzet. Hij werkte twaalf uur per dag op de boerderijk zonder daarvoor betaald te worden, maar hij dankt zijn leven aan deze mensen. Twee andere personen hebben eveneens ondergedoken gezeten op de boerderij: een niet-jood die bekendstond om zijn felle antinazistische gevoelens en door de Gestapo werd gezocht, en een jong joods meisje, Hetty Cohen (later Mahler), die in december 1943 op de boerderij van de Tels aankwam en er is ondergedoken tot 1945. Hetty werd naar de Tels verwezen door het protestante verzet in Friesland. Zij ging pas weg toen de boerderij door de Duitsers zou worden doorzocht. - Ritske was een actief lid van het verzet en heeft vele joden geholpen bij het zoeken naar een schuilplaats. Bij hem thuis was het vaak vol met antinazi's, vluchtelingen die wachtten op een ander onderduikadres en verzetsstrijders. Ritske en Maaijke hebben ook wapens verstopt in de koeienstal en waren betrokken bij verscheidene aanvallen tegen de nazi's. Op een bepaald moment stonden er twee gestolen SS-trucks in hun schuur, die werden gebruikt bij ondergrondse verzetsacties. -Op 2 maart 1975 werden Ritske Tel en zijn vrouw Maaijke Tel-Taekema door Yad Vashem erkend als Rechtvaardigen onder de Volkeren.

Bron: Een Laatste Saluut

Woonplaats (tijdens de oorlog)

Bronnen

Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.

  • Een Laatste Saluut

    Jacob (Jack) Kooistra (Zwaagwesteinde, 24 maart 1930 – Leeuwarden, 14 januari 2025) was een Fries journalist en amateurhistoricus. Hij wijdde zijn leven aan het documenteren van Nederlandse oorlogsslachtoffers en verzamelde nauwkeurig gegevens over duizenden mensen wereldwijd. Zijn werk zag hij als eerbetoon aan de slachtoffers. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar personen met een relatie tot de provincie Fryslân. Een register met ruim 7000 namen, gepubliceerd in zijn werken Een laatste saluut (2005) en Strijders, onderdrukkers en bevrijders (2008), werd jarenlang via het Fries Verzetsmuseum toegankelijk gemaakt en is nu, in samenwerking met WO2Net, te vinden op oorlogsbronnen.nl.

    Bekijk de bron
    Aanbieder
    Fries Verzetsmuseum

Afbeelding van Maaijke Taekema

Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Maaijke Taekema, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.

Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?

Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sport
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards