Frederika de Leeuw
Amsterdam, 13 april 1929 - Auschwitz, 3 september 1943Frederika (Freetje) de Leeuw was een dochter van Asser de Leeuw en Sara Hartog. Haar vader was vertegenwoordiger en haar moeder werkte als winkelbediende. Op 16 augustus 1933 begon Freetje op de Voorbereidende school No. 51. Ze zat vanaf april 1934 in dezelfde klas als Anne Frank. Op de foto uit 1935 van de kleuterklas gaf Anne haar nr. 9. Het is het meisje rechts van het meisje met de witte strik in het haar. Net als Anne ging ze in 1935 naar de Zesde Montessorischool, waar ze samen in klas 1B zaten bij meneer Van Gelder. Op de klassenfoto uit 1936 is zij van de twee meisjes helemaal achterin het meisje rechts met witte strik. Toen ze van de Zesde Montessorischool afging, stond zij op de nominatie om naar de Spinozaschool te gaan. Freetjes vader werd tijdens een grote razzia in de Rivierenbuurt op 2 en 3 oktober 1942 opgepakt en gedeporteerd naar Westerbork. Haar moeder werkte namens de Joodsche Raad voor de afdeling Broodvoorziening op Nieuwe Herengracht 23 in Amsterdam. Zij kreeg daardoor een Sperre: een tijdelijk uitstel van deportatie. Op 20 juni 1943 werden zij en Freetje ook opgepakt. In Westerbork werd het gezin herenigd. Op 31 augustus 1943 werden zij naar Auschwitz gedeporteerd, waar Freetje direct na aankomst werd vermoord. Wanneer haar ouders stierven is niet bekend. Asser overleed tussen september 1943 en mei 1944. Bron persoonsgegevens. Adressen: Roerstraat 103-I, Amsterdam; Retiefstraat 36-II (1943).
Bron: https://research.annefrank.org/nl/personen/e325da1c-ef27-4843-9ba7-a01125ab9b09/
Het leven tijdens de oorlog van Frederika de Leeuw
1943Getransporteerd naar Auschwitz

Gevangen in Kamp Westerbork
Bronnen
Dit zijn de bronnen die bij Oorlogsbronnen bekend zijn over deze persoon.
Joodsche Raad Cartotheek
De Joodsche Raad Cartotheek is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door verschillende afdelingen van de Joodsche Raad in Amsterdam. Een Joodsche Raad Cartotheekkaart bevat persoonlijke informatie en vaak staan ook familieleden bijgeschreven op de kaart. Daarnaast bevat het informatie over eventuele sperre, een vrijstelling voor deportatie. Na de Tweede Wereldoorlog is in rood potlood de deportatie datum opgeschreven door het Rode Kruis. Op dit moment bevindt de cartotheek zich fysiek in het Nationaal Holocaust Museum en is het digitaal beschikbaar via Arolsen Archives.
Aanbieder
Arolsen ArchivesGeregistreerde oorlogsslachtoffers
180.000 Nederlanders zijn door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Op Oorlogsbronnen vind je persoonsdata over deze mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn omgekomen. Het gaat zowel om militairen als burgers.
Aanbieder
OorlogsgravenstichtingNationale Database Vervolgingsslachtoffers
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 personen die in Nederland als Joden werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Het monument is gebaseerd op verschillende bronnen en is rijk aan informatie. Je vindt er persoonsdata, maar ook familierelaties en beroepen.
Aanbieder
Joods MonumentAnne Frank Kennisbank
De Anne Frank Kennisbank bevat informatie over Anne Frank, haar familie, de andere onderduikers, onderduikgevers en andere personen uit haar omgeving.
Aanbieder
Anne Frank StichtingWesterbork Digitaal
Personen Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een database met informatie over slachtoffers die gevangen zaten in Kamp Westerbork. Deze informatie is afkomstig uit verschillende bronnen, van het Nederlandse Rode Kruis en transportlijsten tot aan akten van de burgerlijke stand.
Aanbieder
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Familie
Afbeelding van Frederika de Leeuw
Ontbreekt een portretfoto, of kan je ons helpen met een betere afbeelding van Frederika de Leeuw, dan kan je deze hier toevoegen. Ook is het mogelijk om de bestaande portretfoto beter bij te snijden.
Heeft u bezwaar tegen de vermelding van deze persoon?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar info@oorlogsbronnen.nl