Back to top

Meer kwalitatief hoogwaardige digitale bronnen rondom het thema Tweede Wereldoorlog beschikbaar voor het brede publiek. Ten eerste door een set digitale collectiedata via een open licentie beschikbaar te stellen. En daarnaast door via een aantal erkende en al goed zichtbare publiekskanalen als Wikipidia, WikiCommons, Wikidata, Tweedewereldoorlog.nl, Oorlogsbronnen.nl, OpenBeelden.nl, liberationroute.com, Youtube, Flickr, Instagram de digitale collectiedata te publiceren.

In uitvoering
09-03-2018

In het kader van het project WO2 Open Data Depot staat dit keer in de rubriek 'Bron uitgelicht' een foto centraal met de licentie CC BY-SA 3.0. Dat betekent dat de foto vrij gebruikt mag worden onder de voorwaarde van naamsvermelding. 

Deze keer in Bron uitgelicht: De bruine leren jas die verzetsman Eliazar Blei Weissmann droeg toen hij op 20 februari 1945 werd gefusilleerd in Rotterdam. De jas bleef bewaard en is onderdeel van de collectie van Museum Rotterdam. 

Open-up!

19-01-2018

Tijdens het symposium Open-up! van Erfgoed Gelderland en Wikimedia Nederland gaf Janneke Jorna een workshop over open data in erfgoedcollecties. Alle facetten van WO2-bronnen in het publieke domein kwamen voorbij. Van een antwoord op de vraag 'hoe weet ik of er nog auteursrecht op mijn collectie rust', tot een aantal praktijkvoorbeelden. En dit alles in het kader van het project WO2 Open Data Depot. 

 
Janneke bij Open Up!
NOB-workshop door Janneke

Publiekdomeindag 2018

01-01-2018

In het kader van Publiekdomeindag 2018 - een moment waarop het auteursrecht op sommige werken vervalt en deze in het publieke domein terecht komen - schreef Janneke een artikel over het project WO2 Open Data Depot.

De eerste 125 rechtenvrije oorlogsbronnen zijn verzameld

04-12-2017

Al 125 oorlogsbronnen rond thema’s als dagelijks leven, collaboratie, vervolging, verzet en bevrijding - vrij van rechten en dus voor iedereen om te gebruiken - zijn verzameld binnen het project WO2 Open Data Depot. 

Al 125 oorlogsbronnen rond thema’s als dagelijks leven, collaboratie, vervolging, verzet en bevrijding - vrij van rechten en dus voor iedereen om te gebruiken - zijn verzameld binnen het project WO2 Open Data Depot. 

Kick-off WO2 Open Data project

29-08-2017

Alle partners in het project WO2 Open Data Depot kwamen eind augustus samen om het project officieel te starten. 

Alle deelnemers van het project
Start

Vrij te gebruiken oorlogsbronnen in een duurzaam reservoir

16-11-2016

Bronnenmateriaal – originele correspondentie, foto’s, films, dagboeken, kranten, brochures, voorwerpen etcetera – speelt een belangrijke rol in de informatievoorziening rondom het thema Tweede Wereldoorlog. Wie anno 2016 zoekt naar bronnenmateriaal, begint (en eindigt) vaak bij het internet. Een Google-zoekactie op 'Tweede Wereldoorlog'levert 5,5 miljoen resultaten op. Er is behoefte aan meer inhoudelijke duiding door prioritering van de 'belangrijkste' bronnen voor specifieke onderwerpen en ook verduidelijking van de voorwaarden van hergebruik van het digitale materiaal. Daar maakt het project WO2 Open Data Depot een stap in. 

PDF icon WO2 Open Data Depot voorlopig projectvoorstel.pdf

Voorlopig projectplan WO2 open data depot

Grote publieke belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog

01-11-2016

Aanleiding voor dit project is een onderzoek naar publieke belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog. Dit voerde TNS NIPO in samenwerking met het NIOD in 2015 uit. Hieruit blijkt dat de belangstelling voor 'de oorlog' nog altijd groot is: een op de vijf Nederlanders is geïnteresseerd in oorlog en/of geschiedenis. 

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling voor deze geschiedenis nog steeds groot. Bijna 40% van de Nederlanders is geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog.