Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

De Tweede Wereldoorlog dichtbij

Je verdiepen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland begint op Oorlogsbronnen.nl. Doorzoek duizenden originele bronnen en ontdek de verhalen uit ons gezamenlijke geheugen.

Fort Erfprins
Fort Erfprins
Operatie Vitality
Operatie Vitality
Kamp Haaren
Kamp Haaren
De Vanenburg
De Vanenburg
Joods werkkamp Vledder
Joods werkkamp Vledder
Arbeitseinsatzlager Erika, 1944 - 1945
Arbeitseinsatzlager Erika, 1944 - 1945
Fort bij Vuren
Fort bij Vuren
Breendonk
Breendonk
Fort Prins Frederik
Fort Prins Frederik
Bombardement op Rotterdam Tussendijken
Bombardement op Rotterdam Tussendijken
Thema uitgelicht

Vrouwen van Trouw en Sovjet Ereveld

Oorlogsbronnen blijft zich continu inzetten om de data die we al hebben aan te vullen met meer data en zo het netwerk dat we hebben continu te vergroten. Het beeld van de Tweede Wereldoorlog in bronnen wordt zo steeds duidelijker en completer. Onlangs zijn er weer twee datasets toegevoegd; de ‘Vrouwen van Trouw’ en het Sovjet Ereveld. Dit zijn twee zeer bijzondere datasets, waar uitzonderlijke verhalen in verteld worden.
27 september 1941 - 9 april 1942

Sovjetkrijgsgevangenen in Kamp Amersfoort

Sovjetkrijgsgevangenen in Kamp Amersfoort kwamen hier op 27 september 1941 terecht. Na een erbarmelijke treinreis werden zij demonstratief door de straten van Amersfoort naar het kamp gevoerd om de bevolking te laten zien wat een 'Untermenschen' dit waren. Van de 101 gevangenen kwam één persoon om bij uitladen op het goederenperron. 23 gevangenen stierven van uitputting en de overgebleven 77 werden op 9 april 1942 gefusilleerd.

Meer over deze gebeurtenis
Sovjetkrijgsgevangenen in Kamp Amersfoort
18 februari 1943

Eerste exemplaar van Trouw verschijnt

De Trouw verscheen voor het eerst op 18 februari 1943, het eerste nummer heette Oranje-Bode ter gelegenheid van de geboorte van prinses Margriet (19 januari 1943).

Meer over deze gebeurtenis
Eerste exemplaar van Trouw verschijnt

De Luchtoorlog boven Nederland

De luchtoorlog boven bezet Nederland werd deels uitgevochten tijdens de meidagen van 1940 en de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945 tussen de Duitse en geallieerde luchtmachten. Maar ook in de tussentijd wanneer de geallieerden via bezet Nederland naar Duitsland vlogen om te bombarderen of bezet Nederland zelf bombardeerden, met vaak burgerslachtoffers als gevolg. Ook crashten daarbij regelmatig vliegtuigen in bezet Nederland.

De Oorlog in Bekendmakingen

Bekendmakingen waren publieke aankondigingen om de Nederlandse bevolking te informeren over vorderingen, distributie van voedsel en goederen, evacuaties of vergeldingsacties tegen het verzet. Bekijk ze nu op de kaart en lees meer over de verhalen achter de aanplakbiljetten.

Ontdek de provincies

Wat gebeurde er in jouw provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden en hoe hebben inwoners de oorlog meegemaakt?

Zoek naar mensen uit de oorlog

Ik wil iets weten over

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards