Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Fusillade Coolsingel in Rotterdam 09 maart 2018 7 minuten leestijd

Aanslag en vergelding aan de Rotterdamse Coolsingel

Fietsend onderweg naar zijn werk voor de Sicherheitspolizei wordt Hermann Heinrich Pennings ter hoogte van het postkantoor op de Coolsingel in Rotterdam ingehaald door twee andere fietsers. Ze richten, halen de trekker over en schieten Pennings in het hoofd. De aanslag op deze collaborateur op 19 februari 1945 is nauw verbonden met de gebeurtenissen op de volgende dag, de fusillade van tien verzetsmannen aan dezelfde Coolsingel.

Deel dit artikel
Represaille op 20 februari 1945
Represaille op 20 februari 1945
Fusillade van tien mannen op 20 februari 1945 tegen de zijkant van het gebouw van 'De Utrecht' aan de Coolsingel te Rotterdam, als vergelding voor de aanslag op Hermann Heinrich Pennings. Oorlogsbronnen.nl | Beeldbank WO2 | NIOD

Vergelding

De aanslag op de NSB'er, SD'er en SS'er Pennings door het verzet lokt Duitse vergeldingsmaatregelen uit. Als represaille worden de volgende ochtend tien verzetsmannen gefusilleerd tegen de zijkant van het gebouw ‘Utrecht’. Dit is recht tegenover de plek des onheils van de vorige dag: het postkantoor aan de Coolsingel.

Mens
Hermann Heinrich Pennings

Hermann Heinrich Pennings (Geldern (Duitsland), 24 december 1908 - Fuhlsbüttel (Duitsland), 5 mei 1945) was een NSB'er, SS'er en SD'er en werkzaam voor de Sicherheitspolizei. Verzetsleden pleegden op 19 februari 1945 een aanslag op Pennings op de Coolsingel in Rotterdam. Een dag later werden ter represaille tien verzetslieden gefusilleerd. Bron: WO2 Biografieën Netwerk Oorlogsbronnen.

Meer over Hermann Heinrich Pennings
Jas van Eliazar Blei Weissmann
Jas van Eliazar Blei Weissmann
Jas van Eliazar Blei WeissmannOorlogsbronnen | Museum Rotterdam

De jas van Eliazar Blei Weissmann

Eén van de tien slachtoffers is de Joodse verzetsman Eliazar Blei Weissmann. Deze leraar en ambtenaar bij de Gemeente Den Haag wordt per 1 maart 1941 ontslagen wegens zijn Joodse achtergrond. Hij duikt onder, maar wordt gearresteerd op 8 februari 1945. Dit brengt hem uiteindelijk op het politiebureau aan het Haagseveer in Rotterdam. Weissmann wordt op 20 februari, samen met negen andere verzetsmannen, gefusilleerd. De kogelgaten in de leren jas getuigen nog van zijn executie. De jas wordt later teruggegeven aan de familie en de gaten zijn dichtgenaaid. Vermoedelijk heeft broer Lodewijk de jas daarna nog gedragen.

Mens
Eleazar Blei Weissmann

Eliazar Blei Weissmann (Den Haag, 30 april 1907 - Rotterdam, 20 februari 1945) was een Joodse docent, ambtenaar en onderdeel van verzetsgroep Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Na zijn ontslag dook hij onder in Delft. Hier was hij één van de initiatiefnemers van verzetsblad De Gids. Blei Weissmann werd op 8 februari 1945 gearresteerd en na gevangenschap in de Rotterdamse gevangenis Haagsche Veer in die stad geëxecuteerd. Bron: WO2 Biografieën Netwerk Oorlogsbronnen.

Meer over Eleazar Blei Weissmann
Museum Rotterdam toont Rotterdamse oorlogsjas met kogelgatenRTV Rijnmond
Bordje dat na de fusillade wordt achtergelaten ter waarschuwing
Bordje dat na de fusillade wordt achtergelaten ter waarschuwing
Bordje dat na de fusillade wordt achtergelaten ter waarschuwingOorlogsbronnen | Museum Rotterdam
Represaille op 20 februari 1945
Represaille op 20 februari 1945
Represaille op 20 februari 1945Oorlogsbronnen | NIOD
Personen
Slachtoffers fusillade Coolsingel

OORLOGSLEVENS | Wie waren de tien slachtoffers van de fusillade op 20 februari 1945 in Rotterdam?

Meer over Slachtoffers fusillade Coolsingel

Waarschuwing

Na de executie blijven de lichamen nog tenminste een dag liggen en wordt een bordje geplaatst met de tekst: ‘Deze tien wegen illegal werk gearesteerde Personen zijn als vergelding wegen een moordaanslag op een nederlandse SS-mann van de Sicherheitspolizei doodgeschoten.’

Represaille als vergeldingsmaatregel wordt vaak toegepast door de Duitse machthebber. Niet alleen verzetsleden zijn hier slachtoffer van, ook burgers, op het verkeerde tijdstip en de verkeerde plaats, kunnen toevallig slachtoffer worden. Zeker richting het einde van de bezetting escaleert het geweld en loopt vergelding over en weer uit de hand.

Thema
Represailles

Represailles zijn vergeldingsmaatregelen tegen verzetsdaden, bijvoorbeeld door het executeren van gijzelaars, politieke gevangenen, Joden en toevallige omstanders. Ook het verzet pleegde represailles, maar dan tegen collaborateurs.

Meer over Represailles
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards