Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Binnenlandse Strijdkrachten

De collectie dient in de studiezaal van het NIMH als volgt te worden aangevraagd: Collectie: Binnenlandse Strijdkrachten Toegangsnummer: 527

Bij het citeren van stukken in publicaties dient men de vindplaats ten minste eenmaal volledig en zonder afkortingen te vermelden, vervolgens kan volstaan worden met een verkorte titel.

Volledig: Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Den Haag, Binnenlandse Strijdkrachten, toegang 527, inv.nr. ..

Verkort: NIMH, BS, 527 inv.nr. ..

De (Nederlandse) Binnenlandse Strijdkrachten (BS) was een op 5 september 1944 officieel opgezette bundeling van de tot dan toe weinig samenwerkende verzetsgroepen. De belangrijkste verzetsgroepen hierin waren de Ordedienst (OD), de Landelijke Knokploegen (LKP) en de Raad van Verzet (RVV). Tot 1944 werkten de verzetsgroepen, voor zover mogelijk, zelfstandig onder supervisie van het Bureau Bijzondere Opdrachten van de regering in Londen. Prins Bernhard werd aangesteld als bevelhebber in Londen en kolonel Henri Koot als commandant van het bezette Nederland.

De BS werd-op voorspraak van Koningin Wilhelmina-opgericht naar het voorbeeld van de Franse Forces Françaises de l'Interieur. De BS was verdeeld in stoottroepen en bewakingstroepen. In het nog bezette deel van Nederland werden de stoottroepen aangeduid als 'strijdend gedeelte (SG) der BS'. Deze mannen moesten afkomstig zijn uit het gewapend verzet. De bewakingstroepen mochten pas vanaf de dag van de bevrijding ingezet worden om de orde en rust te handhaven en zo nodig te herstellen.

De BS werd ook opgericht om de gewapende verzetsbeweging beheersbaar te houden, vooral nu die op grote schaal van wapens zou worden voorzien. De BS was gebonden aan allerlei regels. Zo mocht men pas tevoorschijn komen als leger, als de bevelhebber (prins Bernhard) daartoe het sein gaf. De bundeling van de drie gewapende groepen verliep moeizaam, de onderlinge verschillen waren groot, maar onder de codenaam Delta-Centrum viel regelmatig overleg plaats. Commandant 'Delta' was kolonel Koot.

De OD bracht in september 1944 4.000 man in, de LKP 1.900 en de RVV 1.000. Vanaf september 1944 tot en mei 1945 zijn 1.730 BS'ers gesneuveld. De BS maakte vanaf oktober 1944 een enorme groei door. In mei 1945 waren er in Nederland 150.00 tot 200.00 BS'ers.

Binnenlandse Strijdkrachten
Datum
1 januari 1926
Type
  • Archief
Collectie
  • Archieven NIMH
Datum
  • 1926-01-01
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media