Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Departement van Opvoeding

Over het archief: Gelijkschakeling van het onderwijs was de belangrijkste opdracht die de Duitsgezinde Amsterdamse hoogleraar prof.dr. Jan van Dam bij zijn benoeming tot secretaris-generaal eind november 1940 van Seyss-Inquart meekreeg. Het departement kwam het recht toe onderwijzend personeel te ontslaan en aan te stellen. Het verplicht ondertekenen van de ariërverklaring werd ingevoerd, gevolgd door de loyaliteitsverklaring voor studenten.
Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
De stukken die betrekking hebben op het Hoger Onderwijs, vormen naast de circulaires van de secretaris-generaal en de overige stukken van de Afdeling Kabinet het belangrijkste deel van het archief. Uitvoerig wordt ingegaan op de hervormingen van de Leidse universiteit, de periode december 1942-april 1943, waarbinnen de studentenarrestaties en de tekenkwestie vielen, en de vorderingen van laboratorium-uitrustingen te Leiden en Delft,
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het niod

In juni 1961 is een eerste toegang vervaardigd door de heer P. Rijser.

Geschiedenis

Het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming (OWK) is op 25 november 1940 ingesteld bij Verordening 211/40 van de Rijkscommissaris als departement van algemeen bestuur. Evenals het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten is het voortgekomen uit het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, dat tot de datum van opheffing had geressorteerd onder secretaris-generaal prof.dr. Van Poelje en na diens arrestatie op 30 augustus 1940 onder mr. H.J. Reinink.

Het hieronder beschreven archief heeft voornamelijk betrekking op het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming dat tot de bevrijding onder leiding stond van prof. J. van Dam.

periode van ontstaan

(1926) 1940 - 1945 (1947)

Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media