Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Departement van Sociale Zaken

Over het archief: Het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit een serie telexberichten gericht aan de gewestelijke arbeidsbureaus.
Status: Bruikleencollectie Nationaal Archief
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het niod

In maart 1962 is een eerste toegang vervaardigd door de heer P. Rijser

Geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften
Departement van Sociale Zaken
periode van ontstaan

(1922) 1940 - 1945 (1947)

Geschiedenis

Het archief van het Departement van Sociale Zaken is, zoals gebruikelijk, gesplitst in het eigenlijke departement en de diensten die onder het departement ressorteerden. De afdeling "departement" vormt slechts een fractie van het geheel, maar bevat naast de gebruikelijke circulaires, besluiten e.d. van de secretaris-generaal (tot 30 augustus 1940 mr.dr. A.L. Scholtens, door de Duitsers ontslagen en opgevolgd door ir. R.A. Verwey) een uitvoerige correspondentie tussen Scholtens, Tenkink en Rabl over de verdeling der bevoegdheden tussen het Rijkscommissariaat en de departementen, alsmede over de wijze waarop en de gevallen waarin de secretarissen-generaal wel dan niet de wetgevende macht konden uitoefenen. Van enige omvang, maar van weinig betekenis is het daarop volgende gedeelte, dat betrekking heeft op de diensten Arbeid (Directeur-Generaal van den Arbeid), Arbeidsinspectie, Gemachtigde van den Arbeid, College van Rijksbemiddelaars, Arbeidersverzekering (Rijksverzekeringsbank en Raden van Arbeid), Volksgezondheid en Werkverruiming.

Dan volgt het archief van het Rijksarbeidsbureau, voor het merendeel bestaande uit een serie telexberichten gericht aan de gewestelijke arbeidsbureaus (deze serie was tot en met december 1942 doorlopend genummerd; per 1 januari 1943 begon men aan een nieuwe nummering, die echter in februari 1943 ophield). Deze hebben betrekking op de arbeidsbemiddeling in Nederland en de arbeidsinzet naar Duitsland. Hierin is een groot aantal Runderlasse van de HSV, gericht aan de Fachberater en de Aussenstellen, in afschrift opgenomen. Het zijn aankondigingen tot - en instructies betreffende de verschillende Sauckel-acties, zoals de Holland-Aktion en de Stahl- und Eisen-Aktion; verder aankondigingen betreffende de jaargangeninzet en het ZS-Verfahren.

Tot slot de afzonderlijke gewestelijke arbeidsbureaus, voor het overgrote deel stukken van weinig belang. Van sommige arbeidsbureaus als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, is verhoudingsgewijs weinig of zeer weinig aanwezig.

Propagandaposter voor vrijwillige arbeid in Duitsland.

Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media