Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Verhoef, S.

selectie, vernietiging en bewerking: Tijdens de bewerking van het archief zijn geen stukken afgezonderd. Wel zijn nietjes verwijderd.
taal van de archiefbescheiden: Het merendeel van de archiefstukken is Nederlandstalig. Sommige stukken zijn Duitstalig.
reproductiebeperkingen: Behoudens de algemene regels die gelden voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.
ordening van de archiefbestanddelen: Het archief is geordend naar de aard van de correspondentie. De persoonlijke documenten zijn apart beschreven.
Over het archief: Het archief bestaat voornamelijk uit correspondentie die Splinter Verhoef voerde met zijn beide zoons die in Duitse krijgsdienst waren getreden.
Openbaarheid: Deze stukken zijn beperkt openbaar. Zij zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor bezoekers die deze toestemming willen hebben, ligt een formulier bij de balie van de studiezaal van het NIOD.
Levensloop: Beide zonen van de in Landsmeer wonende venter Splinter Verhoef traden tijdens de bezetting in Duitse krijgsdienst. De oudste, Lambertus, vertrok met de 4e Mussert-Compagnie naar Brussel waar hij als WA-Sturmmann werd ingezet bij de Luftnachrichtentruppen. De jongste, Cornelis, nam dienst bij de Waffen-SS en vocht aan het Oostfront. Hij werd ingedeeld bij de 3e Compagnie van het SS-Freiwilligen Legion "Niederlande". Op 13 februari 1942 sneuvelde hij aan het Wolchow-front bij Pjatilipy, ten zuiden van Leningrad.
Bronnen: Vinckx, J. & V. Schotanius, Nederlandse vrijwilligers in Europese krijgsdienst 1940-1945 deel 2 - Vrijwilligers Legioen "Nederland" (Herentals 1989)
materiële staat: De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het RIOD: Het archief is op 9 januari 2007 geschonken aan het NIOD
aanvullingen: Aanvullingen worden niet verwacht.
periode van ontstaan: Het archief is gevormd in de periode 1941-1945. Daarnaast zijn enkele persoonlijke documenten aanwezig uit de vooroorlogse periode en 1946.
wettelijke status: Het archief is eigendom van het NIOD.
aard van de archiefbestanddelen: Kern van het archief is de correspondentie die Splinter Verhoef voerde met zijn zoon Cornelis die als SS-Schütze in Duitsland, Polen en Rusland was gestationeerd. Daarnaast zijn brieven aanwezig van Verhoef's tweede zoon Lambertus die als SS-Sturmmann gelegerd was in België. Verder zijn persoonlijke documenten aanwezig als een trouwkaart, schoolrapport en correspondentie met een notaris en NSB-functionarissen.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media