Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Vos, J.W.

taal van de archiefbescheiden: De archiefstukken zijn Nederlandstalig.
Openbaarheid: Volledig openbaar
Over het archief: Jan Willem (Wim) Vos was vanaf oktober 1942 tot in het voorjaar van 1945 te werk gesteld in en nabij Berlijn. Dit archief bevat de correspondentie van Vos uit de periode 1939-1945, met het zwaartepunt in de periode dat hij in Duitsland werkte.
Geschiedenis: Jan Willem (Wim) Vos (Utrecht, 6 maart 1921 - Roding (Dld), 4 juni 1997) werd in oktober 1942 te werk gesteld in een metaalwarenfabriek in Berlijn. Daar was hij ook min of meer de leider van een huis waarin meerdere Nederlandse tewerkgestelden waren ondergebracht. Hij was aanvankelijk de enige die goed Duits sprak. In zijn vrije tijd zocht Vos rond Berlijn het ‘natuurleven’ op. Hij legde contacten met boeren om op die manier weekenden bij hen te kunnen logeren. In de nazomer van 1943 verloofde Vos zich met Catharina Johanna (Tine/Tineke) Vermeulen (Den Helder, 14 februari 1922) die hij in 1939 via de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie had leren kennen. In 1944 werd Vos, in verband met de door bombardementen onveilige situatie in Berlijn, ondergebracht in Zernsdorf. Vos kwam in 1945 ‘voor de Russen uit’ te voet terug naar Nederland.
materiële staat: De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.
periode van ontstaan: Het archief is gevormd in de periode 1939-1945.
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD: Het archief werd in februari 2008 aan het NIOD geschonken door W. Vos, zoon van het echtpaar Vos-Vermeulen.
aanvullingen: Aanvullingen worden niet verwacht.
reproductiebeperkingen: Behoudens de algemene regels die gelden voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.
ordening van de archiefbestanddelen: De ordening zoals die werd aangetroffen, is zoveel mogelijk gehandhaafd.
wettelijke status: Het archief is eigendom van het NIOD.
aard van de archiefbestanddelen: Het archief bevat correspondentie van Jan Willem (Wim) Vos waarvan het grootste gedeelte de periode betreft dat Vos te werk was gesteld in en nabij Berlijn. Het grootste gedeelte van de correspondentie gaat tussen Vos en zijn verloofde Catharina Johanna (Tine/Tineke) Vermeulen. Vos correspondeerde ook frequent met familie en vrienden.
Datum
1 januari 1945
Type
  • Archief
Collectie
  • Archieven NIOD
Datum
  • 1945-01-01
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media