Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 15, Gerrit Petter, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

De heer Petter vertelt dat hij tijdens de eerste oorlogsjaren weinig merkte van de bezetting. Hij weigerde om in Duitsland te gaan werken, werd op 25 januari 1944 opgepakt en kwam via Wolvega en Steenwijk in de gevangenis van Arnhem terecht. Van daaruit werd hij op 12 maart 1944 overgebracht naar kamp Amersfoort en vervolgens op 18 april doorgestuurd naar Buchenwald. Hij werd ondergebracht in barak tweeëndertig en achtenveertig en werkte in de steengroeve, bij het Bahnhof en bij het houthakkerscommando. In november 1944 werd hij naar de munitiefabrieken van Dingelstädt gestuurd. Daar moet hij kisten in wagons laden, helpen bij de aanleg van ondergrondse tunnels, werken in de keuken en eenmansgaten langs de weg graven. Omstreeks 13 april 1945 naderden de Amerikanen, de Duitsers gingen er vandoor en Petter was vrij. Met een paar anderen ving hij te voet de thuisreis aan. Onderweg werden ze door de Amerikanen opgepikt en vijf dagen later keerden ze per trein naar Nederland terug.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards