Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 06, meneer Steinfort, Kerkscheuring in oorlogstijd

1940 - 1945

De heer Steinfort werd geboren in Zuilen bij Utrecht. Hij ging op zijn veertiende jaar werken in een bakkerij. Eind jaren dertig ging hij in militaire dienst. Tijdens de meidagen van 1940 was hij als onderofficier gelegerd in Werkendam. Steinfort heeft niet gevochten, zijn eenheid werd niet in gevechten betrokken. De capitulatie en vooral het vertrek van de koningin naar Engeland veroorzaakte een grote schok bij hem. Na de capitulatie keerde Steinfort terug naar het ouderlijk huis. Hij ging in het verzet en werd via een oudere broer lid van een knokploeg. Het ouderlijk huis werd door de Duitsers doorzocht, maar Steinfort hield zich er verborgen in een kast. Zijn verloofde was in oorlogstijd koerierster. Het gezin waaruit zijn stamde ging in 1944 mee met de Vrijmaking. Het gezin Steinfort bleef de synodale kerk trouw behalve Bert Steinfort, die met zijn vrouw meeging naar de gereformeerde kerk vrijgemaakt. Desondanks leidde de kerkscheuring in de familie niet tot de problemen, er werd zo min mogelijk over het geloof gesproken. Steinfort ziet verband tussen de oorlog en de kerkscheuring, al kan hij dat verband niet precies duiden.

Vervaardiger
  • Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (©)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards