Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 17, Jac van Wijk, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

De heer Van Wijk vertelt dat hij tijdens de mobilisatie aan de Maas in Limburg was gelegerd. Na zijn diensttijd werkte hij bij de firma Beckers in Bergen op Zoom totdat hij voor tewerkstelling in Duitsland werd opgeroepen. Hij werd naar Essen gestuurd om te werken bij de firma Krupp. Hij overleefde een bombardement en tijdens een verlof besloot hij in Nederland te blijven. Hij ging clandestien werken in Haarlem. Tijdens een controle werd hij opgepakt en overgebracht naar kamp Amersfoort. Van daaruit werd hij op transport gesteld naar Buchenwald. Daar werkte hij in de steengroeve en het boscommando en verrichtte hij timmerwerk. Op 14 december 1944 werd hij opgeroepen. Hij kreeg zijn kleding en portemonnee terug en werd als vrij man tewerkgesteld in de locomotievenwerkplaats van station Weimar. Hier werkte hij tot de bevrijding. Na een paar dagen feest te hebben gevierd, reisde hij terug naar Nederland. Aanvankelijk vond hij het moeilijk met zijn herinneringen aan het kampverleden om te gaan; later voelde hij vooral de behoefte om er over te praten.

Vervaardiger
  • NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards