Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 35, Willem Antoon (Wim) Strating, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

1942 - 1945

De heer Strating vertelt dat hij vanwege het overlijden van zijn vader vanaf zijn vierde bij de nonnen in Blerick (Limburg) verbleef en later in een weeshuis. Na het behalen van zijn diploma als machinebankwerker ging hij bij zijn moeder in Amsterdam inwonen en kreeg hij een baan bij de Nederlandsche Dok Maatschappij. Hij liep mee met de Amsterdamse Avondvierdaagse en leerde daar een paar jongens kennen met wie hij tijdens de oorlog een aantal kleine verzetsactiviteiten pleegde. Ze noemden zich de Amsterdamse Geuzen. In september 1941 werd hij opgepakt. Na een verblijf op het bureau aan de Amstelveenseweg werd hij in september/oktober 1941 overgebracht naar kamp Amersfoort. Hij werkte daar bij het prikkeldraadcommando en als slotenmaker. In maart 1942 werd hij op transport gesteld naar Buchenwald. Aanvankelijk werkte hij in de steengroeve en in het Schachtkommando. Begin 1943 werd hij overgeplaatst naar de fabriek van de Gustloff-Werke in Weimar. Hij werkte er als voorarbeider. In februari 1945 werd Strating weer teruggebracht naar Buchenwald en kwam hij in het commando van de Gärtnerei terecht. Na de bevrijding keerde hij met hulp van de Canadezen terug naar Nederland. In Eindhoven aangekomen werd hij een aantal weken bij een familie ondergebracht. Begin juni 1945 kon hij terug naar huis.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards