Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tijdens de oorlogsjaren werden ruim 10.000 Nederlandse militairen samengebracht in Engeland of elders.

1943 - 1944

Tijdens de oorlogsjaren werden ruim 10.000 Nederlandse militairen samengebracht in Engeland of elders. Met de geallieerde bondgenoten zetten zij de strijd voort tegen Duitsland en Japan. Onder hen bevonden zich velen die Nederland speciaal waren ontvlucht om in geallieerde krijgsdienst te kunnen treden. De kortste weg voor deze Engelandvaarders was de Noordzee. Deze gevaarlijke overtocht werd vaak in primitieve en onveilige vaartuigen ondernomen. Anderen probeerden per vrachtschip via het neutrale Zweden naar Engeland te komen. Niet alle Engelandvaarders gingen direct over zee. Het merendeel nam de zuidelijke route over land en bereikte uiteindelijk via Spanje Portugal. Vanuit Lissebon bestond de mogelijkheid over te steken naar Londen Zwitserland: internering Nederlanders. Appel in Les Verrières (canton Neuchatel). Les Verrières behoorde tot een werkkamp en was achter het Juragebergte gelegen tegen de Franse grens aan. In totaal verbleven er tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 1300 joodse vluchtelingen uit Nederland in Zwitserland. De mannelijke ingezetenen van Les Verrières moesten werkzaamheden verrichten op het gebied van wegenbouw. Deze foto maakt onderdeel uit van een fotoalbum van de heer H.M. Verhoeve, dat foto’s bevat uit 1943 en 1944 gemaakt door Frans Stoppelman. Stoppelman, (1921 - 2008) was fotograaf van beroep en een van de ingezetenen van het werkkamp.

Vervaardiger
  • F. Stoppelman
Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 93189
Trefwoorden
  • Nederlanders
  • Vluchtelingen
  • Engelandvaarders
  • Interneringskampen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards