Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 10, J. van Woerekom, Schiedamse kinderen op stap

1940 - 1945

Meneer J. (Jan) van Woerekom is in Amsterdam geboren en heeft het begin van de oorlog in Scheveningen meegemaakt. In juni 1941 is hij met zijn vader, moeder, grotere broer en jongere zus naar de Gorzen in Schiedam verhuisd. Zijn vader zette daar een bakkerij op. Hij is drie keer uitgezonden naar een boerderij in Opeinde bij Drachten, de eerste twee keer tijdens de zomervakanties van 1942 en 1943. Tijdens de Hongerwinter van 1944-45 verbleef hij langere tijd bij dezelfde boer en boerin, van november 1944 tot eind juni 1945. In dezelfde boerderij waren twee onderduikers en een moeder met drie kinderen, evacués uit Zuid-Limburg. Op het einde van de oorlog was ook een groepje Duitse militairen ingekwartierd. Hij beschrijft de uitzendingen als een mooie tijd in zijn leven.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards