Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van P. Polak. P. (Paul) Polak, geboren 1924. Schuilnamen Paul Petit en Paul Peters.

Archief van P. Polak. P. (Paul) Polak, geboren 1924. Schuilnamen Paul Petit en Paul Peters. Engelandvaarder. Paul Polak was aan het begin van de oorlog scholier. Toen de Joodse leraren van school moesten verdwijnen, schreef hij een vlammend protest in de schoolkrant en werd daarop met de andere redacteuren van school gestuurd. Bijna de gehele klas was solidair. Hij deed wel goed eindexamen en ging vervolgens scheikunde studeren aan de VU. Hij werd lid van het corps en zijn dispuut daar, genaamd MARNIX, was vrijwel in zijn geheel actief in het verzet. Dit kwam deels doordat er ook een aantal leden van het dispuut Joods waren, pro-Duits zijn kon dus niet. Pauls halve familie was Joods en deels ook uit Duitsland, dus hij was ook van meet af erg anti-Duits. De studenten hielden zich vooral met het onderbrengen van onderduikers en later ook wel met spionage. In 1943 werd de grond in Nederland te heet onder de voeten, dus besloot Paul om op verkenning te gaan naar Brussel. Op verzoek van Leo Frijda zocht hij daar ook naar wapens. Toen hij drie weken later terugkwam in Nederland, zonder wapens, bleek Frijda gedood. In juli 1943 week hij, samen met dispuutsgenoot Gel Mijnlieff, definitief uit naar Brussel. Na daar enkele maanden gebleven te zijn (onder de naam Paul Petit) en meegewerkt te hebben aan de ontsnappingslijn Wisigotha-Lorraine, vertrok hij eind 1943 naar Spanje. In Spanje werden illegale vreemdelingen gevangen gezet, maar als het via onderhandelingen van Nederlandse diplomaten lukte om een legale status te krijgen, dan kon men in een hotel in Madrid wachten op een mogelijkheid om door te reizen naar Engeland. Dit overkwam ook Polak. Hij zat enige tijd gevangen, maar kon uiteindelijk doorreizen naar Engeland. Daar ging hij werken voor het Bureau Bijzonder Opdrachten. In september 1944 werd hij weer in Nederland gedropt als Paul Peters. Hij bleef tot april 1944 in bezet gebied. Toen brak hij via de Biesbosch door de linies. Na de oorlog heeft hij de naam Paul Peters aangehouden. Het archief omvat enkele documenten, waaronder het Spaanse identiteitsbewijs.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 13362
Trefwoorden
  • België
  • Spionage
  • Verzet, Universiteiten/Studenten
  • Engelandvaarders
  • Ontsnapping
  • Polak, P.
  • Spanje
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards