Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

FIWI Verzetskruis van Wilhelmina Amelia Anni Christina Maria Graafland-Hildering (Amsterdam, 24-05-1...

FIWI Verzetskruis van Wilhelmina Amelia Anni Christina Maria Graafland-Hildering (Amsterdam, 24-05-1910 - plaats en datum van overlijden onbekend). Verzetsdeelnemer. -Verzetskruis van de Federatie ex-Illegale Werkers in Indië (FIWI) 1942-1945. Betreft een goudkleurig Maltezerkruis met tussen de armen stralen, en op de kruising van de armen een medaillon met cirkel en een balkenkruis. Op de armen de tekst: FIWI/ 1942-1945/ De Geest Overwint. De achterkant van het kruis is vlak. Aan de bovenkant van het kruis zit een draagoog met daaraan een blauw/paars lint met in het midden een oranje baan. Wilhelmina Graafland-Hildering was de oudste dochter van de uit Indonesië afkomstige John Martin Hildering (Benkoelen [Bengkulu] 1888 – Malang, 1945), en Maria Helena Hildering-Ran (Enkhuizen, 1889 – 1974). Wilhelmina werd geboren in Amsterdam, waar haar vader aan de Kweekschool voor machinisten studeerde. Op onbekend moment is het gezin naar Indonesië gegaan, waar John eigenaar en directeur werd van diverse bedrijven - waaronder een cultuuronderneming - in Kediri (Oost-Java). Op 31 december 1940 trouwde Wilhelmina met de diplomaat Anthony Cornelis Hendrik Graafland (1903-1991). In de periode tussen 8 december 1941 en 8 maart 1942 diende Anthony als officier in het KNIL. Na de capitulatie werd hij krijgsgevangen genomen. Wilhelmina en haar ouders pleegden (onbekend in welke hoedanigheid) verzet tegen de Japanse bezetter. Op enig moment (waarschijnlijk augustus 1944) werd het gezin vanwege hun verzetsactiviteiten gearresteerd door de Kempeitai (de Japanse militaire politie en inlichtingendienst). Wilhelmina en haar vader werden gevangengezet in de Lowokwaroe-gevangenis (omgeving van Malang), dat fungeerde als interneringskamp. Ze werden apart in tegenover elkaar liggende cellen geplaatst, die ze elk deelden met nog drie andere mannelijke gevangenen. Wilhelmina was er getuige van dat John stelselmatig werd mishandeld. Zelf zat ze tot 3 februari 1945 in de gevangenis en werd toen vrijgelaten. Haar vader bleef vastzitten en stierf op 30 mei 1945 aan de gevolgen van de mishandelingen. Na de capitulatie van Japan werd Wilhelmina op 20 januari 1946 naar Nederland geëvacueerd. In 1948 ontving Wilhelmina het Verzetskruis van de Federatie ex-Illegale Werkers in Indië (FIWI), voor haar verzet tijdens de bezetting.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 18187
Trefwoorden
  • Gevangenis
  • Strijdmacht, Knil
  • Hildering, J.M.
  • Amsterdam
  • Graafland-Hildering, W.A.A.C.M.
  • Hildering-Ran, M.H.
  • Graafland, A.C.H.
  • Onderscheidingen/Uitkeringen
  • Nederlands-Indië
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards