Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Getuigen Verhalen, Kamp Amersfoort, interview met W. Cats

Zie ook: Wim Cats, 'Oorlogsherinneringen van W. Cats, gevangene Kamp Amersfoort'. s.a., 5 p. Bibiiotheek Archief Eemland D 2704; URI=http://gam.pictura-dp.nl/memorix-bibliotheek/797a33e8-6512-11e0-a7c0-893487041761
De heer W. (Wim) Cats (1920) heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Zijn vader is overleden toen Wim 13 jaar was. Geïnterviewde heeft, zoals hij zegt, altijd de leiding moeten nemen, altijd stoer moeten blijven. In 1936, op 16-jarige leeftijd, wilde hij als oorlogsvrijwilliger naar Spanje. Dit ging niet door omdat hij nog te jong was. Hij wilde niet in militaire dienst en is daarom jong getrouwd, immers: als kostwinner hoefde je niet in dienst. Hij was in hart en nieren communist en was bang dat dat in de oorlog uit zou komen, maar dat is nooit aan de orde geweest. Geïnterviewde heeft aan de wieg gestaan van de oprichting van de communistische krant De Waarheid. Hij is ondergedoken om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz, en meldde zich ziek bij zijn werkgever. Hij werd echter betrapt en gearresteerd, daarna overgebracht naar de Euterpestraat in Amsterdam. Daar is hij diverse keren verhoord door Willy Lages. Vervolgens is hij overgebracht naar de Weteringschans, maar het is onbekend hoelang hij daar gezeten heeft. Vervolgens ging hij op transport: eerst met de tram naar het Centraal Station, toen per trein naar Amersfoort. In colonne is hij van het station naar Kamp Amersfoort gelopen onder bewaking van de SS. In Kamp Amersfoort werd hij meteen kaal geschoren. Ook kreeg hij een kapotte broek met een stuk ijzerdraad om de broek te maken, een uniformjasje en klompen. Geïnterviewde moest met het buitencommando naar Soesterberg om bomen uit te graven. Wat daar gebeurde, is zijn grootste vernedering. Ze moesten op commando allemaal plassen, daarna 2 passen achteruit en toen met de handen in de nek voorover vallen. Hij neemt het zichzelf nog steeds kwalijk dat hij het gedaan heeft, zwaar vernederd! Hij drukte zich van dit commando door zich bij de dokter te melden, waardoor hij te laat terug was voor het buitencommando. De Duitse arts zei bij de derde keer: "Nu zal ik je een reden geven om bij de dokter te komen", en sneed een stuk van zijn vinger af. De heer Cats heeft er later zelf caustic soda opgedaan, zodat het ging zweren. Blijkbaar is hij op het appèl flauwgevallen, want hij kwam bij in de ziekenbarak. Daar is hij verpleegd, waardoor hij niet met het transport mee kon. Vervolgens is hij overgeplaatst naar het Elisabethziekenhuis in Amersfoort. Van daaruit is hij ontslagen en hangend tussen twee mannen op transport gesteld. Hij werd overgebracht naar politiebureau in Soest en vandaar per brandweerauto naar Amsterdam gebracht. Nog steeds begrijpt hij niet dat hij maar zo kort, bijna 3 weken, in Kamp Amersfoort heeft gezeten.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media