Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Boerinnen en boerendochters in de Tweede Wereldoorlog, interview 08

1940

De geïnterviewden zijn broer en zus. Zij komen van een boerderij in Mill. Op 10 mei 1940 evacueerde het gezin (vijf kinderen, vader en moeder) eerst naar Wanroij, daarna verder naar Ledeacker. Toen men na vier dagen terug kwam, was de boerderij verwoest. Eerst vond het gezin onderdak bij een vrouw in het dorp, daarna verbleef men in het niet verwoeste bakhuis van de buren en later op de open zolder van andere buren. Er werden een noodwoning en een noodstal uit stellinghout gebouwd. De geïnterviewden vertellen over de noodwoning en het alledaagse leven in de noodwoning. Het gezin verhuisde eind 1941 naar de nieuwe wederopbouwboerderij, waarmee men zeer tevreden was. In Mill waren er ook boeren geweest die hun boerderij zelf 'verwoestten' om in het kader van de wederopbouw een betere boerderij terug te krijgen. De geïnterviewde man vertelt over het bombardement op vliegveld Volkel op 14 augustus 1944. Ook vertelt hij over de bevrijding van Mill in 1944. De geïnterviewde vrouw maakt deel uit van de ervaringsgemeenschap van boerinnen en boerendochters tijdens de Tweede Wereldoorlog die vertellen over het leven in noodwoningen.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards