Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Herinneringen aan mijn Amsterdamse zusje/broertje, interview 04

Bets Küppers is de jongste van het gezin dat bestond uit vader en moeder en vijf dochters dat in Swolgen woonde. Ze heeft tijdens de oorlog altijd in de veronderstelling geleefd dat Thomas Stein, zoals de joodse jongen heet, een neef uit Badhoevedorp was. Zijn schuilnaam was: Tom de Groot. De 12-jarige jongen ging niet naar school en werkte op het land bij de familie en voerde met de dochters het vee. Hij bad voor het eten mee en speelde met de dochters zoals alle jongens en meisjes in die tijd speelden. Tijdens razzia’s dook hij lange tijd onder in een schuilkelder in een bos. Toen op het einde van de oorlog de familie Litjens inkwartiering kreeg van Duitsers hebben de Duitsers geen aandacht aan hem geschonken. Of, zoals Bets Küppers nu zegt: "De commandant was een goede Duitser. Volgens mij wist hij het, maar deed hij niets. Er waren ook goede Duitsers”. Na de oorlog wilde Tom vaker op vakantie komen in Swolgen maar dat werd door de pastoor verboden. Stel je voor dat een van de katholieke dochters verliefd zou worden op de knappe joodse Tom. Ondanks dat verbod zijn die contacten gebleven en heeft hij de Yad Vashem onderscheiding aangevraagd voor de ouders Lambertus en Anna Litjens. Deze is posthuum uitgereikt op 8 november 2005.

Vervaardiger
  • Marijn Poels Films
  • LGOG Maastricht ©
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards