Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Getuigen Verhalen, Dochters van 'foute' ouders, interview DNS06

IsPartOf: Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Dochters van foute ouders' in EASY; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-8lg-xbs
Aletta project Dochters van 'foute' ouders; URI=http://www.aletta.nu/aletta/mmbase/attachments/30180/flyer_nsb.pdf
Weblog Dochters van 'foute' ouders; URI=http://dochtersvan.blogspot.com/
Oral history interview met een vrouw (1929) uit een Doopsgezind middenstandsgezin van wie beide ouders begin jaren dertig lid worden van de NSB. Haar moeder is ook lid van de NSVO en haar vader zit bij de WA. Tijdens de bezetting is vader hoofd Mobiele Eenheid op het Hoofdkwartier in Utrecht. DNS06 is vanaf haar achtste jaar lid van de Jeugdstorm. Op Dolle dinsdag vlucht ze met haar moeder en broertje naar Duitsland. Na haar vijftiende verjaardag moet ze bij boeren op het land gaan werken (georganiseerd door de Bund Deutsche Mädel). Tijdens de bevrijding maakt ze mee dat haar ouders gearresteerd worden. DNS06 wordt met haar broertje naar West-Nederland vervoerd. Haar broertje moet naar een kindertehuis en zij wordt bij familie ondergebracht. Haar vader wordt in 1948 vrijgelaten. DNS06 trouwt twee maal en beide echtgenoten komen ook uit een ‘fout’ nest. Haar hele leven heeft ze een 'slot' op haar mond gehouden", zoals ze het noemt. De aanleiding voor dit interview is het Aletta project om levensverhalen van vrouwen vast te leggen van wie de ouders tijdens WO II de kant van de bezetter kozen en zelf geïnterneerd en/of in kindertehuizen en/of in pleeggezinnen ondergebracht werden tijdens de internering van hun ouder(s).
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media