Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Getuigen Verhalen, De Russenoorlog, opstand Georgische troepen op Texel, interview 12

Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'De Russenoorlog, opstand Georgische troepen op Texel' in EASY; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-q4g-tsj
Website ‘De Russenoorlog'; URI=http://www.derussenoorlog.nl
Bas van der Beek (81) studeerde in Den Briel toen hij tegen het einde van de oorlog door zijn vader werd teruggeroepen naar Texel om het aankomende oorlogsgeweld te ontkomen. . Om de deportatie naar Assen voor dwangarbeid te voorkomen (een groep van 800 Texelse mannen werd naar Assen gestuurd eind 1944) dook hij onder in de polder. Zo maakte hij de Russenoorlog mee. Tijdens de hevige gevechten in de Eijerlandse polder, in het noorden van Texel brandde de grote schuur bij de boerderij van zijn vader compleet af. Hij vertelt erover hoe het is om midden in die gevechten te zitten. 's Nachts hoorden ze het gehuil van Georgische soldaten, overdag waren de Duitse soldaten heer en meester. Nog voor de grote bevrijdingsfeesten ging Bas van der Beek weer op de fiets terug naar Den Briel, om zijn school voort te zetten.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media