Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Atlantikwall Den Haag, interview 15 - Job Knoester

1940

Interview met Job Knoester (geboren 1928). Moesten weg uit hun huis in Scheveningen en kwamen in de Van Boetzelaerlaan terecht, nog steeds in het Sperrgebiet. Zijn vader was brandweerman bij de luchtbescherming. Vertelt over het weghalen van hout uit leegstaande woningen. Werkte eerst in de vis: het fileren werd thuis gedaan, waarbij ze erin slaagden vis achter te houden, totdat de Duitsers erachter kwamen. Toen dat ophield, heeft hij op een treintje gereden wat zand en grind voor de bunkerbouw naar de duinen bij Duindorp vervoerde. Na een paar weken verruilde hij dat voor werk bij een groenteboer, die ook aan de centrale keuken leverde. Daarvoor moesten ze ook naar de veiling. Onder politiebegeleiding keerden ze volgeladen terug. De politie liet altijd een tasje voor zichzelf vullen. Werden ondanks escorte wel overvallen. Van de bevrijding herinnert hij zich hoe ze de huizen binnengingen waar Duitsers hadden gewoond en hoe ze er zoveel mogelijk spullen uit meenamen. Dat hield op toen de Engelsen erin trokken. Zijn moeder deed de was voor Engelsen, in ruil voor sigaretten.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards