Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Piet Welling

Op de avond van 9 november 1944 werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd door het Duitse leger. Alle belangrijke bruggen en strategische punten waren afgezet, trams reden niet meer en het telefoonverkeer was geblokkeerd. Op de twee daarop volgende dagen werden ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd richting Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten in veelal beroerde omstandigheden. De Razzia van Rotterdam is een van de grootste klopjachten die het Duits Nationaalsocialistische regime heeft gehouden. Het verzetsblad Vrij Nederland reageerde dan ook geschokt, het schreef op 14 december 1944: ‘Vijftigduizend Nederlandse mannen laten zich als schapen wegvoeren en evenzoveel vrouwen zien toe hoe hun mannen en zoons weerloos naar Hitlers slachtbank worden geleid’. Het project Reis van de Razzia is gebaseerd op gefilmde getuigenissen van mannen die de razzia en de daaropvolgende reis hebben meegemaakt, om een hiaat in de geschiedschrijving te vullen en om inzicht te geven in de gebeurtenissen aan de hand van het thema "Handelingsruimte van een individu in een samenleving onder druk". Piet Welling Piet was in 1944 geslaagd voor zijn HBS diploma en kon aan een MTS verder leren in Rotterdam. Daar aangekomen bleek de school gesloten te zijn en Piet volgde een vorm van particulier ad-hoc onderwijs bij mensen waar hij bij in de kost was. Tijdens de razzia besloot hij mee te werken om die mensen niet in gevaar te brengen. In het Belastingkantoor in de Puntegaalstraat, dat nog in aanbouw was, liep Piet een zware verkoudheid op. Met de trein werd Piet naar de Eiffel gebracht om daar tankwallen te graven. In Kronenburg stonden V2 installaties opgesteld waar de bevolking erg enthousiast over was. Bij een aanval door jachtvliegtuigen wist Piet tenauwernood aan de dood te ontsnappen. Hij werd ziek en mocht op eigen kracht naar huis. Tijdens die tocht kwam hij door Keulen wat dusdanig getroffen was dat Piet er trauma's aan over heeft gehouden. In februari 1945 kwam Piet terug in Rotterdam. Piet stelt dat de razzia's in Amsterdam en Den Haag zijn mislukt, omdat de bevolking daar gewaarschuwd was. In Rotterdam werd de eerste grootschalige razzia gehouden, waar men door werd overvallen.

Vervaardiger
  • Jager, MA E. J. de (Stichting Reis van de Razzia)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards