Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Interview met WOII veteraan in Europa uitgezonden als Beroeps Koninklijke Landmacht, sergeant, groepscommandant op Grebbeberg, Rhenen

Deze veteraan vervulde zijn dienstplicht in 1936-1937. Hij was sergeant ten tijde van de mobilisatie in 1939. Hij vocht tijdens de Duitse inval bij Rhenen, tot hij gewond raakte aan zijn oor. Hij kwam in een Duitse gewondenpost terecht, waar hij verzorgd werd en daarna hielp Duitse gewonden te verzorgen. Eigenlijk had hij tegen de muur gemoeten, maar omdat hij zo goed hielp, voorkwam 驮 van de Duitsers dat. Wel zag hij hoe een Nederlandse militair werd ge븥cuteerd door de Duitsers, omdat hij op Duitse gewonden zou hebben geschoten. Hij had ook gehoord van vier of vijf andere jongens die hetzelfde overkwam, het zou kunnen gaan om de Nederlandse militairen op executiefotos uit 1940. Tijdens de oorlog zat deze veteraan in het verzet en ook vocht hij een tijdje mee met de Engelsen. Hij kreeg later het Bronzen Kruis van prins Bernhard en voelt zich nu een echte veteraan.
Type
  • Audio
Datum
  • 19/10/2011
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media