Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview met WOII veteraan in Europa uitgezonden als Beroeps Koninklijke Landmacht, Luitenant vuurregelingsdienst op Breda

1 juni 2008

Als 16-jarige wist deze man uit 1914 al dat hij officier wilde worden. De 'rooien' waren echter druk bezig met de afschaffing van de militaire dienstplicht, die korter en korter werd. Daarop werd het voor-oefen instituut opgericht, waar hij heen ging om kennis te maken met de militaire wereld. Je kreeg daar een volledige militaire uitrusting én een geweer mee naar huis! Wat volgt zijn de verhalen over de mobilisatie in 1939 en de erewoordverklaring van de Duitse bezetter in 1940, die ook door deze officier is ondertekend. Slechts een kleine groep officieren besloot deze verklaring niet te tekenen en werd direct na weigering krijgsgevangene gemaakt. De andere officieren mochten naar huis, maar moesten zich regelmatig melden en werden op 15 mei 1942 alsnog krijgsgevangen genomen en eveneens naar kampen in Polen en Duitsland afgevoerd. Zo ook deze man.

Plaats
Collectie
  • Interviewcollectie Veteranen Instituut
Identificatienummer van Nederlands Veteraneninstituut
  • 450
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards