Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, plaquette in de Stadsschouwburg

De plaquette in de foyer van de Stadsschouwburg van Amsterdam waarschuwt tegen het gevaar van oorlog en herinnert aan de herwonnen vrijheid, die zich op 8 mei 1945 uitte in het feit dat er weer in vrijheid kon worden gespeeld in de Stadsschouwburg. In mei 1940 werden de deuren van de Stadsschouwburg in Amsterdam gesloten voor het publiek. In juni openden zij zich weer, maar de voorstellingen stonden vanaf dat moment onder strenge controle van de bezetter. De toen bekende toneelgezelschappen traden niet meer op: de voorstellingen werden gecensureerd en opgevoerd door het gemeentelijk Theaterbedrijf en het Deutsche Theater. Het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten controleerde de voorstellingen. Op 15 september 1941 kwam het besluit dat joodse acteurs en toeschouwers de schouwburg niet meer in mochten. Hierbij verloren veertig joodse acteurs hun baan. Een tiental collega's verklaarde zich solidair en weigerde nog op te treden. Dit waren voornamelijk de geëngageerde acteurs die tot de groep rond Albert van Dalsum en Ben Groeneveld behoorden. Een deel van de weigeraars gaven clandestiene voorstellingen, waaronder Van Dalsum. Deze voerde vanuit zijn onderduikadres in Limburg in de hele provincie de voorstelling 'Gijsbrecht' op. Eduard Verkade gaf tot 1944 in verschillende huiskamers voorstellingen van 'Hamlet' en 'MacBeth'. Op 25 april 1944 vond een clandestiene première plaats van 'Midzomernachtsdroom', in het huis van de joods-Duitse film- en theaterregisseur Ludweg Berger. De officiële theatervoorstellingen in de Staddschouwburg kwamen ten einde in 1944, toen het gebouw zijn deuren sloot. In 1941 richtte Han van Meerten de Stichting Kunstenaarsverzet op, een steunfonds voor de joodse acteurs en voor hen die weigerden zich bij de Kulturkamer aan te sluiten en dus werkloos waren geworden. Het merendeel van de acteurs die nog wel speelden stond 3 procent van zijn salaris af, waarmee de kas van het steunfonds werd gevuld. Onthulling De plaquette van de Stichting Kunstenaarsverzet werd in 1955 in de foyer van de Amsterdamse Stadsschouwburg aangebracht.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1613
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards