Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Mijdrecht, 'Monument 1940-1945'

Het 'Monument 1940-1945' in Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen) is opgericht ter nagedachtenis aan omgekomen plaatsgenoten en aan de bevrijding door de geallieerden. Op 24 maart 1944 werd door een eenheid van de Utrechtse Knokploeg onder leiding van Arie van Heeringen, een overval gepleegd op het distributiekantoor. De buit (circa 14 duizend bonkaarten en inlegvellen) werd door de Landelijke Organisatie gebruikt voor hulp aan onderduikers. De burgemeester meldde dit voorval aan de Sicherheitsdienst. Omdat de bezetter Van Heeringen niet kon vinden, werd zijn familie als represaille overgebracht naar concentratiekamp Vught. Hier overleed vader Gerrit van Heeringen aan de gevolgen van suikerziekte. Zoon Dirk, vijftig jaar na dato: 'Vader bleef alleen op de appèlplaats achter. Hij kreeg geen medische verzorging. Uiteindelijk is hij in het kamp geopereerd, maar zijn gezondheid ging snel achteruit. Mijn vader had enorm heimwee. Het heeft hem erg aangegrepen, dat hij zijn vrijheid kwijt was, voor iets waar hij part noch deel aan had. Vanuit het kampziekenhuis had hij zicht op de uitgang van het kamp. "Als we daar maar weer door zijn'', zei hij tegen mij.' Onthulling Het monument is onthuld in 1945.

Vervaardiger
  • J.F. Vermeulen
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1888
Trefwoorden
  • Gedenkmuur
  • Verzet Nederland
  • Geallieerde militairen
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards