Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Ooij, 'Monument 1940-1945'

Het 'Monument 1940-1945' in Ooij (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan 32 dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De namen van de 32 slachtoffers luiden: Gerardus Arntz, Gerrit Arntz, Jopie Arntz, Johannes Bassant, Mieke Bouten, Gerardus Burgers, Johannes Derksen, Johannes Gerrits, Johannes van Haaren, Adriaan Janssen, Albertus Janssen, Christina Janssen, Dorothea Janssen, Johanna Janssen, Johannes Janssen, Theodorus Janssen, Wilhelmus Janssen, Arnoldus Kuster, Wilhelmus Peters, Johanna Philipsen, Aleida Scheers, Grada Scheers, Henrica Scheers, Henricus Scheers, Henricus L. Scheers, Johanna Scheers, Richardus Scheers, Petrus Smets, Antonius van Steen, Johanna van Steen-Gijsberts, Susanna Wegh en Christina van Woesik. Tijdens de strijd om de Waalbrug liet een aangeschoten jachtbommenwerper van de bezetter twee bommen vallen boven Ooij. Ruim twintig burgers kwamen om in de kelders van het café van de familie Scheers. De overige op het monument vermelde inwoners sneuvelden in 1940 op de Grebbeberg, door verraad bij een dropping tijdens het 'Englandspiel', door een handgranaat, bij een bombardement op Nijmegen en na de oorlog door een landmijn. Onthulling Het monument is onthuld op 18 mei 1948.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1919
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Gedenksteen
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards