Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Den Haag, Erelijst van Gevallenen 1940-1945

De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan bijna 18.000 Nederlanders die waar ook ter wereld tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. De Erelijst in ingedeeld in vijf groepen: militairen van de Koninklijke Landmacht, officieren en manschappen van de Koninklijke Marine, bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen, militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en leden van het Indisch verzet en tenslotte verzetsdeelnemers in Nederland. Oprichting De zusters Benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout kalligrafeerden de 18.000 namen op speciaal duurzaam papier. Dit karwei duurde in totaal tien jaar. Jan van Krimpen ontwierp het lettertype van de erelijst. De omlijsting is ontworpen door Aldo van Eyk. Onthulling Op 4 mei 1960 is de Erelijst, tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal, door Koningin Juliana aangeboden aan de Staten-Generaal. Herdenking Elke dag wordt een bladzijde omgeslagen. Dit betekent dat in een periode van ongeveer twee jaar elke naam een keer zichtbaar is geweest. Jaarlijks wordt er op 4 mei een krans bij de erelijst gelegd door de beide Kamervoorzitters en de minister-president. Daarna volgt een minuut stilte voor de slachtoffers.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2217
Trefwoorden
  • Koopvaardijpersoneel
  • Verzet Nederland
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgers voormalig Nederlands-Indië
  • Overig
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards