Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Leeuwarden, Erebegraafplaats

De Erebegraafplaats herinnert de inwoners van Leeuwarden aan vijftien Friese verzetsstrijders die in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen. Acht van hen werden hier begraven op 11 april 1945, enkele dagen voor de bevrijding van Friesland. Zij maakten deel uit van een groep van veertien mannen die op die dag gefusilleerd werden door de bezetter als represaille voor de sabotage van de spoorlijn bij Dronrijp. Onder hen waren de drie broers Wierda, allen student. Hun stoffelijke overschotten zijn in een gemeenschappelijk graf begraven. Oprichting Na de bevrijding werd de Vereniging ‘Friesland 1940-1945’ opgericht, met het hoofddoel zorg te dragen voor de nabestaanden van de Friese verzetsslachtoffers. Daarnaast wilde men ‘de betrokkenheid bij de nationale belangen van vrijheid en saamhorigheid hooghouden.’ Een van de initiatieven van de vereniging was het inrichten van een deel van de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden tot Erebegraafplaats met daarbij een bijzonder monument. In 1945 schreef de Vereniging 'Friesland 1940-1945' een prijsvraag uit voor een Friese gedenksteen, te plaatsen op de graven van hen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de strijd voor vrijheid en recht. De bekroonde spreuk van de heer J. de Vries uit Balk moest in het ontwerp worden opgenomen. In februari 1946 werd het ontwerp van de Amsterdamse architect Marius Duintjer uitgekozen. Volgens het eindrapport van de jury kon dit ontwerp een waardige getuigenis zijn van het Friese volkskarakter: ook daarin immers gaat 'hoekigheid samen met lyrische zachtheid'.

Vervaardiger
  • Ir. Marius Frans Duintjer
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 230
Trefwoorden
  • Graf
  • Begraafplaats
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards