Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Wassenaar, bevrijdingsmonument

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Wassenaar aan de strijd tegen de bezetter en aan het herwinnen van vrijheid en vrede. Oprichting In een pamflet werd in mei 1945 het plan aangekondigd om een vredesmonument op te richten. De inhoud van het pamflet luidde als volgt: ''T is vrede in Europa, dus ook in Nederland! Nog kunnen wij 't niet goed bevatten. Eerst langzaam zullen we gewennen aan 't idee, dat we VRIJ zijn, vrij in ons spreken en doen, zonder angst voor represailles van den vijand. Wat smaad, leed en droefheid is er geleden! Wat zijn we bestolen. Men eischte ons persoonlijk bezit, onze voorraden, het koper, auto's, radio's, rijwielen en ons geld. Onze echte Hollandsche rijksdaalders en guldens en ook het kleine geld moesten worden ingeleverd. Maar toen besloten we de bronzen munten te bewaren. Waarschijnlijk heeft ieder van ons nog wat centen of halve-stuiverstukken uit den vooroorlogschen tijd. Laten we die verzamelen en van al dat brons eerst het gedenkteeken restaureeren opgericht ter eere van H.H.K.K.H.H. Prinses Juliana en Prins Bernhard. Bovendien moet in Wassenaar een VREDESMONUMENT van niet ingeleverde geldstukken verrijzen als een symbool van verzet tegen ieder, die onze vrijheid aanrandt. [...] Zij zullen het niet hebben Ons oude Nederland. Wij zijn bevrijd geworden, Dus mild geeft ieders hand!' De boom is een geschenk van de Wassenaarse Oranjevereniging 'Koningin Wilhelmina'. De linde werd geplant op 4 mei 1946 en is namens het gemeentebestuur aanvaard door burgemeester Van Wijnbergen. Ook de vrijheidssteen is geplaatst op initiatief van de Wassenaarse Oranjevereniging. De steen werd ter beschikking gesteld door de eigenares van het landgoed 'Heerlijkheid de Eese' te Willemsoord in Overijssel. Onthulling De zwerfkei is onthuld op 5 mei 1947 door burgemeester Van Wijnbergen. De eveneens op het pleintje staande bevrijdingsbank is op 5 mei 1970 aangeboden door de Wassenaarse Oranjevereniging en officieel aanvaard door burgemeester mr. W.J. Geertsema.

Vervaardiger
  • A. Bontenbal (ontwerp)
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards