Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Collendoorn, monument 'Kamp Molengoot'

Het monument 'Kamp Molengoot' in Collendoorn (gemeente Hardenberg) is opgericht als eerbetoon aan de Harderberger joden en als herinnering aan de honderden joodse medeburgers die van april tot oktober 1942 in dit Rijkswerkkamp tewerkgesteld waren. Kamp Molengoot diende vóór de oorlog als onderkomen voor arbeiders, die in het kader van de Werkverschaffing spit- en graafwerk deden voor de Heidemaatschappij. Vanaf januari 1942 werden er joden gehuisvest, die samen met niet-joodse arbeiders in Collendoorn ontginningswerkzaamheden moesten uitvoeren. De joden, merendeels jonge werkloze mannen, waren opgeroepen door het Gewestelijk Arbeidsbureau Amsterdam. Honderdvijftig van hen kwamen aan de Luggersweg terecht, in het Heemserveld. Op 3 oktober 1942 werd het kamp ontruimd en werden meer dan 350 joodse arbeiders naar Westerbork verplaatst. Van daaruit volgde deportatie naar verschillende concentratiekampen. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Dick (voorzitter van de Stichting Monument Joods Werkkamp Molengoot Hardenberg) en Salomon Slier uit Rotterdam. Via verschillende sponsoren werd veertigduizend gulden bijeengebracht om het monument te laten maken. Onthulling Het monument is onthuld op 3 oktober 2000 door Dick en Salomon Slier en Anita Polak-Slier. Bij de plechtigheid waren onder andere leerlingen van de Ichthusschool uit Hardenberg, vertegenwoordigers van de Stichting Indiëmonument, de wethouders Arie Pouwels en Rezina Ramaker en een cultureel attaché van Israël aanwezig.

Vervaardiger
  • Kees Huigen
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 2486
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards